DOKTOR MIRSAD ĐERLEK ZA KURIR: Preporuka je da se svi PCR pozitivni pacijenti u Novom Pazaru kontrolišu u kovid ambulantama
Foto: Printskrin

državni sekretar Ministarstva zdravlja

DOKTOR MIRSAD ĐERLEK ZA KURIR: Preporuka je da se svi PCR pozitivni pacijenti u Novom Pazaru kontrolišu u kovid ambulantama

Društvo -

Preporuka svim PCR pozitivnim pacijentima iz Novog Pazara i okoline je da se redovno javljaju u kovid ambulante iako su asimptomatski, a odatle lekari mogu da ih upute na trijažu u Opštu bolnicu u Novom Pazaru, kaže za Kurir dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Ovo je preporuka lokalnih kriznih štabova, koja je, kako navodi, usledila na preporuku Ministarstva zdravlja jer se broj PCR pozitivnih pacijenata u drugoj polovini oktobra i prvoj polovini novembra povećao za 150 odsto.

- Da se PCR pozitivni koji su asimptomatski slučajevi, a kojima je propisana kućna izolacija, ne bi šetali gradom kako nam se iz Zavoda za javno zdravlje žale, a i da nam se ne bi ponovila situacija iz juna i jula, kada smo imali eksploziju korone i optuže da mnogi građani sami kupiju lekove i plaćaju infuzije, da kao država ne brine o njima, sada svaki oboleli od kovida 19 preporučeno je da se javi u kovid ambulantu, gde će mu biti urađene laboratorijske analize i rendgen pluća. Pa ako lekar proceni da je za bolnicu, ide u trijažni centar novopazarske bolnice.

To je posebno važno i zato što je mentalitet tamošnjeg naroda takav da je sramota imati koronu, pa su mnogi trpeli, krili se po kućama i sami lečili, a onda su u terminalnoj fazi dolazili u bolnicu, kad im više nije bilo pomoći - naveo je Đerlek i dodao da se sada pojedini građani bune što država previše brine o njihovom zdravlju:

- Prvo nas kritikuju što sami kupuju lekove i infuzije a sada nas kritikuju sto smo kao Ministarstvo zdravlja obezbedili sve uslove za njihovo lecenje. Odlučite se šta želite. Sreća što je to manja grupa ispolitizovanih ljudi a želim da pihvalum moje Pazarce koji su vrlo savesni opasnosti koje nam donosi kovid 19 i pridržavaju se epidemioloških mera.

On je naveo i da je novo žarište Raška, a da je sve krenulo s Kopaonika. - Od 27 PCR testiranih u Raškoj, čak 17 njih je pozitivnih. Sve je krenulo od žurki i turista s Kopaonik, gde je počela skijaška sezona na nekim stazama s veštačkim snegom.

Ali, imali smo i svadbi od po 100-200 ljudi. Zato se i povećao broj hospitalizovanih, pa u bolnici u Novom Pazaru imamo 12 pacijenta iz Raške, sedam iz Novog Pazara, tri iz Tutina, i po jednog iz Leposavića i Požarevca. Dva pacijenta su na respiratoru, tri na kiseoniku - kaže Đerlek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track