Evro će još da raste

Crno nam se piše

Evro će još da raste

Društvo -
„Standard end purs“ snizio kreditni rejting Srbije sa BB na BB- jer je pogoršan fiskalni spoljni deficit Srbije, a Zakon o NBS loš

BEOGRAD - Pad.

Američka agencija za kreditne rejtinge „Standard end purs“ (S&P) snizila je dugoročni kreditni rejting Srbije za jedan stepen, sa BB na BB-, sa negativnom prognozom.

Odluka je doneta, kako je saopštio S&P, zato što je pogoršan fiskalni i spoljni deficit Srbije u prvoj polovini ove godine, a nova vlast nije učinila ništa da brzo donese mere koje bi donele poverenje u monetarni sistem i povratile postizbornu fiskalnu stabilnost.

Promene zakona o NBS S&P shvata kao redukovanje efikasnosti i nezavisnosti Narodne banke, kojima može da bude i politizovana monetarna politika. A sve to može, navode S&P, negativno uticati na kurs dinara i devizne rezerve zemlje, što bi povećalo inflaciju i onemogućilo NBS da održi stabilnost cena.Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je odluka S&P očekivana i opravdana jer je budžetski deficit najviši u istoriji Srbije, a javni dug iznosi 55 odsto BDP. On je za sve okrivio prethodnu vladu i „haos koji je stvorila u javnim finansijama“ i najavio plan fiskalne konsolidacije radi povećanja kreditnog rejtinga.- Onaj ko je rizičan, ako i dobije nekakav kredit, mora debelo da ga plati. To može da se loše odrazi na strane direktne investicije, a to znači da će ponuda deviza biti manja, što dovodi do rasta cena strane valute i slabljenja dinara - objasnio je ekonomista Ljubomir Madžar.Da će negativno uticati na uslove pod kojima se Srbija može zaduživati na međunarodnom tržištu kapitala i negativan je signal za strane investitore, tvrdi i profesor Univerziteta u Monpeljeu Vladimir Krulj.Ekonomista Dragan Đuričin istakao je da sa rejtingom BB- međunarodne organizacije neće preporučivati odobravanje kredita Srbiji.

ŠorkaDS i URSDS je na Dinkićeve tvrdnje da je prethodna vlada krivac saopštio da „Dinkić neistinama prikriva sopstvenu odgovornost“ i da je kreditni rejting uvek odraz očekivanja, odnosno sada zabrinutosti zbog nove vlade. Demokrate navode da je u vreme prošle vlade, početkom ove godine, Srbija dobila potvrdu kreditnog rejtinga.URS je odgovorio da je saopštenje DS skandalozno i da ta stranka „na potpuno neverovatan način pokušava da opere ruke od svoje odgovornosti“.

Šta nas čeka- pad dinara- rast inflacije- smanjenje investicija- skuplje zaduživanje- mnogo teže zaduživanje- povećanje javnog duga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track