SAZNAJEMO! PATRIJARHU SE STANJE POGORŠALO, ALI MU JE SADA BOLJE: Juče mu temperatura skočila preko 39, danas se stanje poboljšalo
Foto: AP/Darko Vojinović

PO NALOGU PREDSEDNIKA VUČIĆA SASTAO SE NAJVIŠI KONZILIJUM

SAZNAJEMO! PATRIJARHU SE STANJE POGORŠALO, ALI MU JE SADA BOLJE: Juče mu temperatura skočila preko 39, danas se stanje poboljšalo

Društvo -

Zdravstveno stanje poglavara SPC, kako saznajemo, naglo se juče zakomplikovalo i odmah se, po nalogu predsednika Vučića i državnog vrha,
sastao konzilijum najeminentnijih stručnjaka

Patrijarhu Irineju, poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji se od početka meseca leči u Vojnoj bolnici Karaburma od virusa korona, juče se stanje naglo pogoršalo, saznaje Kurir. Iako je danima bio stabilno, patrijarh je u četvrtak dobio visoku temperaturu i jak kašalj, zbog čega je, na predlog državnog vrha sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na čelu, hitno intervenisao tim najeminentnijih srpskih lekara.

Kako je ispričao dobro obavešten izvor Kurira, zahvaljujući brzoj reakciji stručnjaka, patrijarh je već u toku današnjeg dana bio u vidno boljem stanju.

foto: Tanjug Printscreen

Terapija dala rezultate

- U četvrtak tokom dana patrijarhu je naglo skočila temperatura, na preko 39 stepeni, a istovremeno mu se javio i jak kašalj. Odmah je alarmiran državni vrh, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na čelu, te je po njihovom nalogu hitno održan konzilijum naših najeminentnijih stručnjaka, koji su ustanovili i predložili najbolji način daljeg lečenja poglavara SPC. Srećom, terapija je odmah dala dobre rezultate i Irineju se stanje popravilo tokom današnjeg dana. Ipak, svakako je pod pojačanim nadzorom lekara, koji iz minuta u minut prate zdravstveno stanje patrijarha - ispričao je naš sagovornik.

Podsetimo, patrijarh Irinej je 1. novembra služio liturgiju i opelo na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici, nakon čega je u sklopu redovne procedure testiranja ustanovljeno da je pozitivan na kovid. On je nakon toga, 4. novembra, primljen u Vojnu bolnicu Karaburma, gde se i sada nalazi.

Briga

Odmah po njegovom prijemu u bolnicu, saopšteno je da o zdravstvenom stanju patrijarha brine tim lekara različitih specijalnosti.

Vikarni episkop remezijanski Stefan rekao je juče da je "zdravstveno stanje patrijarha Irineja i dalje dobro".

- Patrijarh je dobro. Izaći će iz bolnice kada prođe onih 14 dana - rekao je agenciji Srna vladika Stefan.

HOSPITALIZOVAN, ALI STABILNO

Zaražen i vladika Atanasije Rakita

foto: Marina Lopičić

Episkop mileševski Atanasije Rakita zaražen je kovidom 19 i trenutno je na lečenju u KBC „Dragiša Mišović“. Kako je potvrđeno Tanjugu iz kabineta vladike, njegovo zdravstveno stanje je stabilno i više nema nikakve simptome. Nakon PCR testa u petak, na kojem je utvrđeno da je vladika pozitivan, u nedelju je preventivno smešten u bolnicu „Dragiša Mišović“.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto: AP/Darko Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja