DEZINFORMACIJE U VREME PANDEMIJE: U doba kriza lažnim vestima se širi strah i produbljuju društvene podele
Foto: Kurir

tribina

DEZINFORMACIJE U VREME PANDEMIJE: U doba kriza lažnim vestima se širi strah i produbljuju društvene podele

Društvo -

U organizaciji Doma Omladine i Centra za istraživanje religije i politike, održana je debata na temu: ,,Dezinformacije u vreme pandemije"

Učesnici tribine bili su Dr Ratomir Antonović, predavač na Fakultetu Konstantin Veliki i Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Dr Ratomir Antonović izneo da je tabloidizacija povoljan ambijent za širenje dezinformacija. Dezinformacije su naročito pogodne u doba kriza kada se nastoji produbiti društveni jaz i antagonizacija.

Darko Obradović je izneo da postoji bitna razlika između strateških dezinformacija koje pronose države i njihove obaveštajne službe, i razlika između nedrzavnih kreatora dezinformacija i privatnih lica i šaljivdžija.

Govornici su ukazali da dezinformacije i lažne vesti imaju značajnu ulogu u ideologijama desničarskih pokreta, koji zatim nastavljaju da budu i sami kreatori drugih dezinformacija.

Dr Ratomir Antonović je ukazao da smo imali i nerede zasnovane na lažnim vestima pred Skupštinom Republike Srbije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Obradović je istakao da su lažne vesti tokom pandemije nastojale da podriju poverenje u zdravstveni sistem i državu izmišljotinama da se policijski čas uvodi radi montiranja 5g mreže i nastanjenja migranata.

Dr Antonović je istakao da je pandemija ozbiljna kriza, a da se u svakoj krizi lažnim vestima eksploatiše strah građana, i da su svi ranjivi na lažne vesti, a ne samo niže obrazovani slojevi.

Za kraj Obradović je izneo da su dezinformacije tokom pandemije započete u Kini, pre svega optužbama sa zvaničnih tviter naloga da je Amerika napravila virus u Fort Dirku i plasirala ga u Kinu, a potom su nastavljene tipičnim teorijama zavere koje su decenijama prisutne u javnosti.

Sagovornici se slažu da mnogi desničarski pokreti u Srbiji glavni motori u širenju dezinformacija i da je neophodno raditi na građanskoj pismenosti u cilju suzbijanja dezinformacija i lažnih vesti.

Učesnici su dali praktične savete da uvek treba proveriti izvor vesti.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track