Najnovije vesti

6 SAVETA ZA POČETNIKE U PROGRAMIRANJU: Senior programeri dele tajne sa svojim mlađim kolegama
Foto: Promo

6 SAVETA ZA POČETNIKE U PROGRAMIRANJU: Senior programeri dele tajne sa svojim mlađim kolegama

Edukacija

Pripremajući se za poziciju junior programera, sigurno ste pročitali veliki broj saveta o tome koji programski jezik odabrati za početak, kako da se pozicionirate, kakve aplikacije da pravite, ali retko ko će vam reći kako zapravo da radite posao.

Simon Holdorf već dugo radi kao programer i prenosi svoje znanje omladini kako bi im pomogao da se lakše snađu u novom poslu koji su izabrali. On je podelio nekoliko saveta za juniore koji tek počinju, a mi ih prenosimo dalje onima koji su izabrali ovaj poziv kao svoj.

Cenite sebe

Ne zaboravite da ste vi potrebni kompanijama, a ne one vama. U zapadnim zemljama programeri mnogo naplaćuju svoje usluge, što često navodi inostrane klijente da se okreću istočnom tržištu, pa i Srbiji.

To u slučaju programiranja ne znači da ćete na lokalnom tržištu morati da spuštate cenu svog rada, već da ćete i dalje zarađivati više od ostalih, a naplaćivaćete manje nego stranci.

Nikada ne spuštajte svoju cenu zbog potreba klijenata. Tako ćete u startu izgubiti ne samo na kredibilitetu već i na reputaciji i entuzijazmu da kvalitetno završite posao.

Investirajte pametno u svoju edukaciju

Posvetite se svojoj edukaciji i ne pokušavajte da za kratko vreme naučite što više. Razmotrite sve opcije i izaberite onu koja vam nudi znanje koje je strukturirano i grupisano tako da steknete sve neophodne veštine i koja vam omogućava da naučite da razmišljate kao programer.

Neće vam svaki edukativni program to omogućiti, ali oni najbolji će svakako ponuditi sve što vam je potrebno – rad na realnim projektima pomoću savremene opreme pod vođstvom mentora. Na vama je samo da to iskoristite na najbolji način.

foto: Promo

U slobodno vreme čitajte, vežbajte i radite samostalno. Ne čekajte posao da biste imali priliku da radite, već sami sebi stvorite projekat kako biste usavršili svoja znanja.

Ne zadržavajte se na lošim mestima

Nikada nemojte misliti da je vaše trenutno radno mesto najbolje i jedina opcija koju imate. Imajte u vidu da sve IT kompanije cene kvalitetne programere i da je potreba za ovakvim kadrovima uvek aktuelna.

Ako vam trenutna firma ne odgovara iz nekog razloga, osećate se kao da ste pod pritiskom, tim nije dobar, ne postoji dobra energija, onda je promenite – bez čekanja.

Uvek radite „sa strane”

Samostalni projekti koje ćete raditi mimo posla i kojima ćete posvetiti vreme predstavljaju najbolji način da se usavršite. U početku vam ovi projekti neće donositi previše novca, ali iskustvo koje ćete steći od neprocenjive je vrednosti.

Zato ne odbijajte prilike koje vam se ukazuju van posla. Nikada ne znate kada se projekat može pretvoriti u ozbiljan posao.

Doterajte profil na LinkedInu

Građenje reputacije je neizostavni deo posla svakog programera. To da ste sjajan programer neko može da zna samo ako vas upozna ili na neki način dođe do vašeg CV-ja.

Zato je promocija na LinkedInu sjajno rešenje. Ogroman broj ponuda za posao do programera dolazi upravo ovim putem. Zato posvetite vreme uređenju i redovnom ažuriranju svog profila.

Ne stidite se da postavite pitanje

Uvek pitajte kada nešto ne znate. Budite radoznali, čak i kada postanete iskusan programer.

Na početku karijere je posebno važno da zaboravite na sujetu. Posvetite se razvijanju svog znanja, a ne takmičenju sa ostalima.

foto: Promo

Kada imate „pri ruci” nekog seniora, zatrpajte ga pitanjima koja vas muče i pokušajte da dođete do odgovora na njih kako znate i umete.

Naučite kako

Pre svega navedenog morate napraviti nulti korak. Izaberite pravi edukativni program koji će vas nahraniti svim informacijama koje su vam potrebne. Do sada ste već shvatili da to nisu kratki kursevi od nekoliko meseci. Neophodni su posvećenost učenju, usavršavanje i volja da postanete što bolji. Zato za početak tome posvetite bar godinu dana tokom kojih ćete učiti, raditi i pitati sve što želite iskusne mentore koji se ovim poslom bave godinama.

Upišite obuku za razvoj softvera i napravite potez koji će vas lansirati do pozicije senior programera.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...