BRNABIĆ NAKON VANREDNE SEDNICE: Bez obzira na ZASTRAŠUJUĆE BROJKE i dalje smo u zelenoj zoni! MNOGI NE MOGU DA LEČE SVOJE OBOLELE
Foto: Kurir

odlično se držimo

BRNABIĆ NAKON VANREDNE SEDNICE: Bez obzira na ZASTRAŠUJUĆE BROJKE i dalje smo u zelenoj zoni! MNOGI NE MOGU DA LEČE SVOJE OBOLELE

Društvo -

Srbija trenutno ima jednu od najmanjih stopa smrtnosti od korona virusa u Evropi, ali i u svetu, izjavila je danas posle vanredne sednice Vlade Srbije premijerka Ana Brnabić i dodala da smrtnost iznosi 1,3 odsto.

To na najbolji način, kako kaže, pokazuje znanje i posvećenost lekara i zdravstvenih radnika u ovoj borbi.

- Kod nas smrtnost trenutno iznosi 1,3 odsto i mislim da je u regionu i u Evropi samo nekoliko zemalja ispred dok svi ostali imaju veću smrtnost. To sve pokazuje koliko smo zajedno svi dobro radili i koliko su mere bile pravovremene - rekla je Brnabić.

Naglasila je da Srbija u ovom delu Evrope daleko najviše testira građane na korona virus i da ima 21.297 testiranih na 100.000 stanovnika, a posle nas su Slovenija sa 20.704, Rumunija sa 18.591...

- I pored ovih zastrašujućih brojeva u odnosu na to kakva je situacija u regionu i u Evropi mi smo u zelenoj zoni i sa ovakvim brojevima - naglasila je premijerka.

Brnabić kaže da je sa 1.110 registrovanih na 100.000 stanovnika ispred Srbije samo Albanija, koja ima 921 registrovan slučaj, ali testira 5.054 na 100.000 stanovnika, a Srbija 21.297.

Posle nas idu Bugarska sa 1.287 registravanih, Mađarska 1.365...

- Mi smo i dalje sa ovakvim brojevima u zelenoj zoni među zemljama koje imaju najmanje zaraženih, a najviše testiraju - naglasila je Brnabić.

Naglašava da u Srbiji još ima slobodnih kreveta u bolnicama što nije slučaj u brojnim zemljama EU.

- Imate čak nekoliko zemalja koje više ne mogu da leče svoje građane već šalju u druge države - dodala je premijerka.

Brnabićka je rekla da smo mi još daleko od tog scenarija i da nikada nismo bili ni blizu toga, niti ćemo biti.

- Imamo sve što nam je potrebno za lečenje ljudi i zaštitne opreme, lekova, respiratora, kiseonika i testova da nastavimo ovako obimno testiranje. U Srbiji danas dobijate rezutlat testa u proseku za pet sati, najviše za 12 sati, dok u mnogim zemljama se čeka i po pet dana i više. Postoje brojne zemlje koje više nemaju kapacitet za obradu testova već šalju u druge zemlje - dodaje Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track