VIŠE OD 1.000 MRTVIH OD KORONE U SRBIJI: Prvi smrtni slučaj je zabeležen pre 8 meseci, a žrtva je bio policajac Bata
Foto: Nemanja Nikolić

pandemija ne jenjava

VIŠE OD 1.000 MRTVIH OD KORONE U SRBIJI: Prvi smrtni slučaj je zabeležen pre 8 meseci, a žrtva je bio policajac Bata

Društvo -

Srbija je danas prebacila broj od 1.000 mrtvih od korona virusa od početka epidemije!

Zaključno sa izveštajem za prethodna 24 sata broj preminulih od kovida u Srbiji iznosi 1.009.

Prvi slučaj korona virusa u Srbiji je potvrđen inače 6. marta kod jednog biznismena iz Bačke Topole. Vanredno stanje na teritoriji cele države proglašeno je 15. marta.

Prva žrtva potvrđena je 20. marta kad je u Кliničkom centru Vojvodine preminuo Radislav B. (59) iz Kikinde.

- Dobio je virus od čoveka čiji je sin bio u Milanu - rekla je tada premijerka Ana Brnabić na konferenciji za medije.

Prva žrtva korone je inače bio policajac. Na poslednji ispraćaj na Mokrinjskom groblju Bata je otišao bez pozdrava najbliže porodice. Supruga i deca morali su da ostanu u karantinu.

Zbog velikog straha od širenja virusa svi prisutni nosili su zaštitne maske, a pogrebnici su bili i u zaštitnim odelima.

Virus ne staje

U poslednja 24 sata na korona virus testirano je 11.527 građana od kojih su 3.482 pozitivna. Preminulo je 20 obolelih dok se na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno nalaze 164 pacijenta.

Ukupno je do sada korona virusom zaraženo 84.568 osoba. Do sada je u Srbiji testirano 1.507.822 ljudi.

Najteža situacija je i dalje u Beogradu gde je 1.346 novozaraženih što je 39 odsto od ukupnog broja kovid pozitivnih slučajeva u prethodna 24 sata.

Slede Novi Sad (194), Kragujevac (137), Niš (135), Valjevo (70), Pančevo (68), Kraljevo (68), Zrenjanin (55), Vranje (52) i Kikinda (43). Ostali gradovi i opštine imaju manje od 40 novozaraženih.

Nove mere od utorka

Danas je inače održana vanredna sednica Vlade Srbije na kojoj su glavne teme bile nove mere u borbi protiv korona virusa.

- Doneli smo odluku da ograničimo rad svega, osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi i privrede koja mora da radi treću smenu. Ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do 5 narednog dana - rekla je Brnabić i dodala da će primena pooštrenih mera početi od utorka 17. novembra i da že trajati 15 dana.

Premijerka je rekla da se zasad neće uvoditi mera zabrane kretanja i da se razmišlja o obaveznom nošenju maske na otvorenom.

- Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići sa zabranom kretanja, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezultate i da će broj novozaraženih početi da opada - rekla je Brnabić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track