KOD BUJANOVCA OTKRIVENE VELIKE KOLIČINE NAORUŽANJA: Albanci spremali oružanu pobunu na jugu Srbije?
Foto: Ilustracija

Opasno

KOD BUJANOVCA OTKRIVENE VELIKE KOLIČINE NAORUŽANJA: Albanci spremali oružanu pobunu na jugu Srbije?

Društvo -

Policija pronašla ozbiljan arsenal oružja: devet kontejnera s raketom za ručni raketni bacač, 137 komada municije za bacač granata, protivtenkovsku minu, dvogled za noćno osmatranje, 1.436 komada puščane municije, optički nišan...

Zaplena ozbiljnog vojnog naoružanja u subotu u okolini Bujanovca podigla je na noge policiju i bezbednosne službe Srbije jer je pronađeni arsenal, kako upozoravaju stručnjaci, mogao biti upotrebljen za oružanu pobunu i napad na Srbe.

Pripadnici policije i kontradiverziona ekipa Policijske brigade izvršili su uviđaj u ataru sela Končulj, na području Bujanovca, gde je, između ostalog, pronađeno devet kontejnera sa raketom za ručni raketni bacač, 137 komada municije za bacač granata, jedna protivtenkovska mina. U šupljini ispod jedne stene pronađeni su i sanduk sa dvogledom za noćno osmatranje, četiri kutije sa 1.436 komada puščane municije različitog kalibra, optički nišan i maskirna uniforma.

foto: Nebojša Mandić

Sumnja na terorizam

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić upozorava za Kurir da pronađeni arsenal spada u kategoriju vojnog naoružanja koje se koristi u oružanim pobunama.

- Ovo mora biti predmet ozbiljne istrage i verujem da naše službe imaju informaciju o ljudima koji imaju veze s tim oružjem i takvim namerama. Mora se utvrditi kome pripada i da li je ovo odbačeno naoružanje ili deo većeg kontingenta spremnog za eventualni teroristički akt. Kada se uzme u obzir da se Srbija bori za očuvanje teritorijalnog integriteta i da je oružje pronađeno na osetljivom području, gde žive Albanci, i nalazi se uz administrativnu liniju s KiM, situacija ne dozvoljava da se opustimo - poručuje on.

foto: Dado Đilas

Spremni za rat

I stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da postoji opasnost da pronađeno oružje vodi ka oružanoj pobuni.

- Ili je naoružanje zaostalo iz rata devedesetih, ili je tek spremno za akciju. Potencijal Bujanovca, Preševa i Medveđe je strašan, jer od 200.000 stanovnika najmanje pet odsto je radikalizovano, orijentisano na otcepljenje i spremno na sukob. To je 10.000 albanskih nacionalista koji se mogu pretvoriti u dve vojne brigade. Procene su i da je većina već prošla obuku za rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima i obuku gađanja. I u momentu dok pričamo, oni vežbaju u kampovima na KiM, tamo je glavna baza za obuku islamista. Ovo zahteva veliki oprez - napominje naš sagovornik.

RADNIK PRIJAVIO SUMNJIV ŠTEK

Razorna municija u šupljini stene

Na ovom mestu je pronađen arsenal Selo Končulj u blizini Bujanovca
Na ovom mestu je pronađen arsenal Selo Končulj u blizini Bujanovcafoto: Google Maps

Tajni arsenal je otkriven 14. novembra prilikom radova na pregledu terena. Radnik firme koja radi na razminiranju područja opštine Bujanovac, u koordinaciji sa Centrom za razminiranje, prijavio je policiji da je u šupljini jedne stene pronađena veća količina naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava. PU Vranje je saopštila da je Više javno tužilaštvo u tom gradu naložilo policiji da se protiv nepoznatih izvršilaca podnese krivična prijava zbog sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih sredstava.

ALBANSKI MINISTAR POČASNI GRAĐANIN BUJANOVCA

Provokacija u režiji opštinskih vlasti

Gent Cakaj
Gent Cakajfoto: EPA/Clemens Bilan

Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu saopštilo je juče da je loša poruka i provokacija vladajuće strukture u Bujanovcu to što se na opštinskoj sednici našao predlog imenovanja Genta Cakaja, ministra spoljnih poslova Albanije, za „počasnog građanina“, kao i smena jedina dva direktora iz srpske zajednice.

- Smena direktora je politička odluka i vraća nas unazad. S obzirom na to da su oni postavljeni po zakonu, trebalo bi i po zakonu da se smene, a ne zato što su Srbi. Ovakav potez može se protumačiti kao provokacija - navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track