Najnovije vesti

AKO SE KORONA NE SMIRI ZA DESETAK DANA: Ovo su 3 nove mere koje bi Krizni štab mogao da nam uvede, a OVU sigurno neće
Foto: Kurir

DR TIODOROVIĆ OTKRIO

AKO SE KORONA NE SMIRI ZA DESETAK DANA: Ovo su 3 nove mere koje bi Krizni štab mogao da nam uvede, a OVU sigurno neće

Društvo

U Srbiji su sinoć stupile na snagu najnovije mere u borbi protiv korona virusa, ugostiteljski objekti i prodavnice rade do 21 sat, a od večeras se zaustavljaju i 24 noćne linije u Beogradu. Njihov efekat se očekuje, a ukoliko se to ne dogodi, već se razmišlja o novim merama koje bi mogle da se uvedu. Da se razumemo, policijski čas nije opcija.

Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kaže za Telegraf.rs da je potrebno najmanje nedelju dana da postojeće mere daju efekat, kao i da se pravi efekat najbolje vidi za 10 do 12 dana.

1. Dodatno skraćenje radnog vremena

On kaže da se svakodnevno prati situacija, da medicinski deo štaba nju konstantno analizira, i kaže da ukoliko postojeće mere ne daju efekat, postoji mogućnost za uvođenje novih.

"Tu ne mislim na policijski čas. O tome se ne razmišlja. Ali ako nastavi da raste broj obolelih, moraćemo da razmišljamo o još nekim merama. Ono što bi još moglo da se uradi, to je dodatno skraćenje radnog vremena".

2. Rad od kuće, deca u vrtić uz potvrde da roditelji moraju na posao

"Takođe, nije isključeno da se preporuči da svako ko može radi od kuće, i da se deca ne vode u vrtić, već da idu samo sa potvrdom roditelja da moraju da rade".

3. Distanca i određen broj ljudi u prevozu

"Ono što je veliki problem, jeste saobraćaj. U gradskom prevozu bi strogo trebalo poštovati broj osoba koji može da bude u prevozu, distancu među putnicima, i da može da se sedi samo na označenim sedištima. Svi veliki gradovi imaju taj problem, Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, ali to treba da važi za sve gradove, a pogotovo i za one firme koje imaju oragnizovan prevoz zaposlenih", objašnjava prof. dr Tiodorović.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...