PREDIVNO

ČUDO TEHNIKE KOJE PLENI LEPOTOM! Elektrana Vučje VIŠE od 100 GODINA daje struju srpskim domaćinstvima (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Danas je teško zamisliti ijedno domaćinstvo u Srbiji da nema struju. Međutim, kada je davne 1903. počela sa radom prva elektrana kod nas, bilo je to pravo čudo tehnike.

Čudo tehnike. Tako je hidroelektrana u Vučju, na reci Vučjanki, bila predstavljena stanovništvu. A i danas, više od jednog veka od izgradnje ona pleni svojom lepotom.

Svojevrsno remek-delo nauke i arhitekture počelo je sa radom davne 1903. godine, kada je stanovništvo iz Leskovca i Vučja dalo novac za struju, a da u to vreme nisu ni znali šta je struja.

U toku izgradnje čak dve žene su poginule, pa stanovnici ove okoline zamalo da ostanu bez struje, koja je proglašena kao loša po zdravlje od strane kmeta tog područja.

Navuka je nadvladala strah, pa je tako i krenula struja ka Vučju i Leskovcu prvim dalekovodom u Srbiji i na Balkanu.

Početkom 20. veka bio je veliki poduhvat pokrenuti proizvodnju struje. Pet lokacija širom tadašnje Kraljevine odabrane su pažljivo za ovu namenu. Miroslav Nikodijević iz Elektroprivrede Srbije kaže da je značaj tadašnjih naučnika bio nemerljiv i da je njihova bila poslednja.

Iako je u toku revitalizacija svih malih hidroelektrana, mnogi radnici ne kriju da su izuzetno nostalgični prema opremi na kojoj su neki od njih radili ceo svoj radni vek.

Kako sami kažu, urađene su sa stilom i mnogo su lepše, imaju dušu! Zanimljivo je da je stara oprema i dalje ispravna. Zaposleni u nemačkom simensu i danas čuvaju papire za svaku intervenciju koju su imali u proteklom veku. A ova elektrana uskoro će postati i muzej, da čuva sećanje na vreme kada je sijalica od takozvanih 100 sveća bila čudo.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track