UMEO JE 3 DANA DA JEDE SUV HLEB: O skromnosti patrijarha Irineja govorili su OVAKO a malo ko zna za priču o noći u KOJOJ JE OSEDEO
Foto: Zorana Jevtić

Upokojio se u gospodu

UMEO JE 3 DANA DA JEDE SUV HLEB: O skromnosti patrijarha Irineja govorili su OVAKO a malo ko zna za priču o noći u KOJOJ JE OSEDEO

Društvo -

Patrijarh srpski Irinej (91) preminuo je jutros u 7.07 sati u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" gde se nalazio na lečenju zbog zaraze korona virusom.

Početkom novembra iz SPC je saopšteno da je patrijarh Irinej zaražen korona virusom i da je primljen u specijalnu kovid bolnicu u Beogradu. Vest da je umro patrijarh Irinej dočekana je sa velikim bolom.

Upokojeni patrijarh, Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. Tom prilikom su te 2010. godine govorili sveštenici koji su dobro poznavali tadašnjeg vladiku niškog Irineja.

Svi su se slagali u tome da je po skromnosti najviše podsećao na patrijarha Pavla.

- On je originalan, ali ima najsličnije življenje partijarhu Pavlu jer je odrastao uz njega. Skroman je, redovno se moli i odlično poznaje Sveto pismo i nacionalnu istoriju. Svi njegovi govori se baziraju na svetom pismu, žitijama svetih i liturgijama svetih... Maksimalno je štedljiv, a najviše prema sebi. Ume da tri dana jede suvi hleb samo da se ne baci. I još jedna simbolika brojeva povezuje patrijarha Pavla i vladiku Irineja: koliko je Pavle bio na Kosovu, toliko je i Irinej proveo u Nišu - rekao je otac Vlajko 2010. godine.

Protojerej Miroljub Stojanović, koji je Irineja upoznao tokom njegovom službovanja na Kosmetu, rekao je tada sledeće o tada novoizabranom patrijarhu.

- Bio sam njegov učenik od 1962. godine u Prizrenskoj bogosloviji i kasnije 10 godina njegov đakon u Sabornoj crkvi u Nišu. Bio je svojim životom oličenje patrijarha Pavla. On je skroman čovek bez posebnih rituala. Vrlo se retko ljutio. Poznajem ga 38 godina i nisam ga još video ljutog. Najbolniji trenutak u njegovom životu je kada je izbio požar u Sabornom hramu u Nišu. Mislim da je te noći i osedeo. Obilazio je oko crkve koja je gorela, a ništa nije mogao da učini. To je bio veliki udar za njega - rekao je on.

foto: Marina Lopičić

kurir/blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track