sećanje

OVDE JE PATRIJARH IRINEJ BIO POSLEDNJI PUT: Tada je ispratio Mitropolita Amfilohija DIRLJIVIM rečima (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej poslednji put pojavio se u javnosti na sahrani mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija, koji je 30.oktobra umro takođe od posledica zaraze koronavirusom.

"Smrt Mitropolita Amfilohija predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske Pravoslavne Crkve", izjavio je Patrijarh srpski Irinej.

On je rekao i da je srpski narod ostao bez jedne velike ličnosti.

Mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije sahranjen je 01. novembra u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u prisustvu nekoliko hiljada građana.

Liturgiju i opelo služio je Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve Irinej, a posle opela obratio se okupljenim građanima.

Njegova Svetost je tada rekao da je Mitropolit Amfilohije zatekao narod otrgnut od vere i da je vladala duhovna zapuštenost u čitavom narodu.

"Posebno bih naglasio ono što je blaženopočivši Mitropolit gajio i nosio u svome srcu, a što je kao amanet ostavio svojoj vernoj pastvi, a to je ljubav prema Kosovu i Metohiji i tamošnjem srpsko stradalnome narodu. I na kraju bih podsjetio na veliku želju blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija da se obnovi Njegoševa kapela na Lovćenu. Neka ovo bude njegov amanet vernom srpskom narodu i Crnoj Gori," rekao je Patrijarh Irinej.

Njegova Svetost je istakao i da smrt Mitropolita Amfilohija ostavlja veliku prazninu.

"Otišao je u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije crkvi i narodu", poručio je srpski Patrijarh okupljenom narodu u Podgorici.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track