sećanje

BIOGRAFIJA PATRIJARHA IRINEJA: Rođen kod Čačka, a pre nego što je došao na čelo SPC bio je episkop niški! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej upokojio se danas u 91. godini života. Na čelo Srpske Pravoslavne Crkve Patrijarh Irinej postavljen je nakon upokojenja Njegove Svetosti Patrijarha Pavla. Na tom mestu zvanično je bio od 23. januara 2010. godine, ali je završno ustoličenje obavljeno 3. oktobra iste godine u Pećkoj patrijaršiji, u tradicionalnom sedištu Srpske Patrijaršije u kome su vekovima ustoličavani srpski Patrijarsi.

A Kosovo i Metohija su za njega uvek imale posebno mesto.

Često je apelovao na državnike da nikada ne priznaju nezavisnost srpske pokrajine jer ono što se pokloni zauvek je izgubljeno, a "ne smemo dozvoliti da nam se otmu naše najveće svetinje".

Iz biografije Patrijarha Irineja izdvajamo:

Rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju je dobio ime Miroslav. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a gimnaziju u Čačku. Kasnije je završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Ubrzo po povratku postavljen je za profesora Bogoslovije u Prizrenu. Pre stupanja na tu dužnost u oktobru 1959. godine u manastiru Rakovica, od Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin i dobija ime Irinej. Na dan Svete Petke, 27. oktobra iste godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu rukopoložen je u čin jeromonaha. Tokom profesorskog rada u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu. 1969. godine postavljen je za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren kao rektor Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.

Nakon upokojenja Patrijarha Pavla, na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko - karlovačkog i Patrijarha srpskog.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track