UPOKOJIO SE PATRIJARH IRINEJ: Ko će ga naslediti na tronu, ovako se bira poglavar SPC (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej upokojio se danas u 91. godini života.

A ko će preuzeti ulogu poglavara Srpske Pravoslavne Crkve, pitanje je na koje trenutno niko nema odgovor. Procedura za izbor novog Patrijarha podrazumeva niz strogo propisanih pravila kojim se Crkva čuva od eventualnog mešanja države u ova pitanja , ali i drugih spoljnih uticaja.

Apostolski žreb u izboru poglavara Srpske Pravoslavne Crkve koji propisuje Ustav SPC uveo je još Patrijarh German 1967. godine.

Prema ovom Ustavu, Patrijarh može da bude svako ko je "eparhijski episkop najmanje pet godina", a kandidati ne mogu da budu penzionisane vladike. Procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem biraSveti arhijerejski Sabor. Tada se oni zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine i da će glasati za najboljeg. Kada se saznaju imena onih koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje žrebom, odnosno "apostolskim načinom". Tri imena se stavljaju u zasebne koverte, a one u Jevanđelje.

Suština ovog čina je da su "Članovi Sabora odabrali kandidate po ljudskim vrlinama, a da je Božja volja koji je od njih trojice dostojan trona Patrijarha srpskog".

U tačno određenom delu službe, jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu ispod korica Jevanđelja u kojoj je ime novog Patrijarha. Istovremeno otvaraju se i druge dve koverte. To se čini kako bi se svi episkopi pojedinačno uverili u regularnost izbora, kao i zbog toga da se to zapisnički konstatuje.

Jasno definisanim i preciznim članovima Ustava Srpske Pravoslavne Crkve i činjenicom da u izboru Patrijarha učestvuju samo arhijereji SPC, potpuno je isključena mogućnost da država ili neko drugi, izvan Crkve na bilo koji način utiče na glasanje za izbor novog poglavara autokefalne Srpske Pravoslavne Crkve.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track