Najnovije vesti

tužna vest

VLADIKA NIŠKI ARSENIJE: Patrijarh Irinej brod srpske crkve vodio ka mirnoj luci (KURIR TV)

Društvo

NIŠ - Vladika niški Arsenije rekao je danas da je vest o smrti patrijarha srpskog Irineja sve duboko potresla, a naročito narod Niške eparhije i Niša, koji su patrijarha najbolje poznavali i voleli jer je on 35 godina ; proveo na tronu niških episkopa.On je istakao da je patrijarh srpski Irinej svojom mudrošću, staloženošću i smirenošću mnogo puta u teškim vremenima za narod i crkvu, "mudro vodio brod naše crkve".

"I u tim teškim momentima je brod srpske crkve vodio ka sigurnoj i mirnoj luci", kazao je Arsenije novinarima.

Prema njegovim rečima, patrijarh srpski Irinej je tokom svog patrijarškog služenja naročito isticao svoju ljubav prema Kosovu i Metohiji.

"Nije bilo dana da nije pomenuo Kosovo i Metohiju i naš narod tamo, sa bolom i nadom da će se nešto nabolje promeniti", istakao je Arsenije.

On je naglasio da je posebno bio značajan doprinos patrijarha u obnovi Sabornog hrama u Nišu nakon požara 2001. godine, naglasivši da je njegovom zaslugom hram obnovljen za samo pet godina.

Vladika niški Arsenije je podsetio da je Irineja imao priliku da upozna na mestu njegovog vikara, na kojem je bio pune tri godine.

"Pamtiću ga kao ličnost plemenitu, skromnu i smirenu, koja je velela malog i običnog čoveka i koji je uvek nalazio lepu reč za svakoga, a naročito za onog koji je bio potišten i ucveljen", rekao je Arsenije.

Niš i Niška eparhija, dodao je, pamtiće ga kao čoveka plemenitog i požrtvovanog.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...