ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE POSLE 57 GODINA DOBIJA SVOJ KROV NAD GLAVOM Direktorka Dušica Bojović: Sanjali smo o ovom danu
Foto: Promo

konačno

ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE POSLE 57 GODINA DOBIJA SVOJ KROV NAD GLAVOM Direktorka Dušica Bojović: Sanjali smo o ovom danu

Društvo -

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak uveče na sednici zaključak po kojem će Istorijski muzej Srbije biti preseljen u objekat Glavne železničke stanice u Beogradu, koji je i sam spomenik kulture od velikog značaja.

- Istorijski muzej se dosad nalazio na tri lokacije, što je otežavalo njegov rad i brigu o kulturnoistorijskom nasleđu, a preseljenjem u novi objekat dobiće mogućnost da svoju delatnost ostvaruje na adekvatan način - navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

foto: Aleksandar Jovanović

Nakon preseljenja, svi zaposleni u muzeju, depo, biblioteka, radionice, izložbeni prostor i galerija nalaziće se na jednom mestu. Direktorka muzeja Dušica Bojović juče je obišla Glavnu železničku stanicu, a za Kurir kaže da je o ovoj temi razgovarala već pre četiri godine.

- Odluka Vlade Srbije je veoma važna, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prepoznao važnost Istorijskog muzeja Srbije i da naša ustanova posle više od pola veka mora da ima svoju zgradu identiteta. To su prepoznali i premijerka Ana Brnabić, a čitavu priču oko našeg muzeja sanja i ministarka kulture Maja Gojković. Nas dve smo o tome razgovarale još pre četiri godine i pripremale se za ovaj trenutak. Istorijski muzej će posle 57 godina postojanja dobiti svoj krov nad glavom, gde će se naći naša stalna postavka od sedmog veka do danas - iskrena je Dušica Bojović.

foto: Sonja Spasić

Naša sagovornica se nada da će u novim prostorijama moći da ponude bolje programske sadržaje.

- Očekujem da ćemo imati i koncerte, ali i razna gostovanja vezana za muzeologiju. Sedmi sam direktor ovog muzeja, a svi moji prethodnici su se trudili da imamo svoj krov nad glavom. Konačno će biti rešen i taj veliki problem - ističe Bojovićeva.

Nije realno da Istorijski muzej Srbije odmah promeni adresu, ali direktorka očekuje da to bude u što kraćem roku.

- Obišla sam juče prostor. Sada čekamo dodelu finansijskih sredstava. Kod nas se sve brzo rešava i očekujem da će procedure da se ubrzaju kao u slučaju Narodnog i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Spremni smo i želimo. Sanjali smo o ovom danu i izgleda da smo ga dosanjali - zaključuje Bojovićeva.

Vredna kolekcija Muzej čuva više od 35.000 predmeta

Istorijski muzej Srbije osnovan je 1963. godine. Više od 35.000 predmeta, raspoređenih u 25 zbirki i fondova, pruža uvid ne samo u političku i vojnu već i u društvenu i kulturnu istoriju Srbije, srpskog naroda i drugih kultura koje su postojale i postoje na našem tlu od doseljavanja Slovena na Balkan do savremenog doba. Muzej svake godine priredi više dobro posećenih i medijski propraćenih tematskih izložbi.

Kurir, foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track