SANU: Patrijarh je mudrošću nudio utehu i razumevanje među ljudima
Foto: Zorana Jevtić

PISMO SAUČEŠĆA

SANU: Patrijarh je mudrošću nudio utehu i razumevanje među ljudima

Društvo -

Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti Vladimir Kostić u ime te institucije uputio je pismo saučešća Svetom arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom upokojenja patrijarha Irineja.

"U ovom izuzetno bolnom trenutku za svekoliki srpski narod, kakav predstavlja upokojenje duhovnog oca svih Srba u zemlji i rasejanju, Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, molimo Vas da primite izraze najdubljeg saučešća Srpske akademije nauka i umetnosti", kaže se u pismu.

"U svim nedaćama kroz koje prolazimo, a ova godina je svojom tragikom nekako posebna u tim nedaćama, Njegova Svetost, naš Patrijarh, je svojom mudrošću nudio utehu i razumevanje među ljudima. Njegov lik ostaće duboko urezan među svima nama. Srpska akademija nauka i umetnosti je prema blaženopočivšem Patrijarhu uvek gajila izrazito poštovanje, prepoznajući u njegovoj ličnosti simboliku predstavljanja čitave Srpske pravoslavne crkve kao viševekovnog duhovnog zatočnika našeg naroda i istorijskog čuvara njegovih institucija. Bila je privilegija i ohrabrenje nalaziti u blaženopočivšem Patrijarhu pažljivog, mudrog i dobronamernog sagovornika", dodaje se u pismu u kome se na kraju kaže:

"Neka Mu je laka zemlja našeg roda".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track