BIO JE SVETIONIK: Patrijarh je bio pravi ujedinitelj i slab na tešku sudbinu naroda
Počeci Irinej kao mlad sveštenik, Foto: Privatna Arhiva

ostaće upamćen

BIO JE SVETIONIK: Patrijarh je bio pravi ujedinitelj i slab na tešku sudbinu naroda

Društvo -

Irineja je odlikovalo bogato obrazovanje, biće upamćen kao branitelj crkvenih i državnih interesa, a najviše običnog naroda

Upokojeni patrijarh srpski Irinej (90), otkad je imenovan za poglavara SPC, bio je svetionik za vernike i oslonac za crkvu. Ostaće upamćen kao pomiritelj, branilac crkvenih i državnih interesa i kao jedan od najpožrtvovanijih za završetak radova u Hramu Svetog Save.

Rano ostao bez oca Patrijarh sa majkom
Rano ostao bez oca Patrijarh sa majkom foto: Privatna Arhiva

Iz Vidova kod Čačka

Želja mu je bila da osvešta Hram, u novembru, kada je bilo planirano da se unutrašnji radovi privedu kraju, ali nažalost, zbog odlaganja završetka za februar, poglavaru SPC se ta želja nije ostvarila. Hram će ipak biti zauvek osveštan njegovim duhom i telom, koje će počivati u kripti.

Iz momačkih dana
Iz momačkih danafoto: Privatna Arhiva

Patrijarh Irinej je rođen 1930. u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović, od oca Zdravka i majke Milijane. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu i, kasnije, postdiplomske studije u Atini.

Sa Bogoslovije
Sa Bogoslovijefoto: Privatna Arhiva

Monaški život

Nakon odsluženog vojnog roka postavljen je za profesora Prizrenske bogoslovije, a uoči stupanja na profesorsku dužnost, u oktobru 1959, u manastiru Rakovica, tadašnji patrijarh German uveo ga je u monaški čin, kada je i dobio ime Irinej.

Crkva Ružica 1959. rukopoložen u čin jeromonaha
Crkva Ružica 1959. rukopoložen u čin jeromonahafoto: Privatna Arhiva

Na dan Svete Petke, 27. oktobra, u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha. Bio je upravnik Monaške škole u manastiru Ostrog, rektor Prizrenske bogoslovije, vikarni episkop patrijarha s titulom episkopa moravičkog, a od 1975. je bio episkop niški. Na Saboru SPC 22. januara 2010. izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. Ostaće upamćen kao veliki duhovnik, ujedinitelj crkvenih i nacionalnih interesa, ali i kao čovek koji je bio osetljiv na tešku sudbinu naroda, uvek spreman da pomogne...

foto: Privatna Arhiva

OVAKO JE GOVORIO PATRIJARH IRINEJ

... na svom ustoličenju

Običaj je da patrijarh pri stupanju na presto iznese svoj program. Ja program nemam, moj program je program naše svete crkve. Ja sam slab i očekujem da zajedno krmanimo crkvom.

... o podeli Kosova

Podela Kosova i nove granice, o čemu neki govore, za SPC, ali i za većinu stanovništva, nisu prihvatljivo rešenje. Srbija bez KiM nije Srbija. Kao kada čovek, kada mu izvade srce, on više nije živ čovek.

... o „Oluji“

Siguran sam da je ta euforija opijenosti zlom prošla, osim kod onih najusijanijih glava. Makar kada shvate da je za tih 250.000 Srba krenulo i svakoga dana put zemalja Zapada kreću puni vozovi i autobusi mladih.

... o položaju Srba u Crnoj Gori

Položaj Crkve u Crnoj Gori gori je nego u vreme osmanske okupacije, a status Srba je kao u doba ozloglašene fašističke tvorevine NDH. Nažalost, u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srba. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu, nažalost, postoji.“

... o plaćanju poreza

Kada budu vratili imovinu Crkvi, i ona će plaćati porez, kao što su na to obavezna preduzeća i drugi vlasnici imovine.

... o abortusu

Možemo stvoriti mnogo toga, ali život samo Bog daje. Zato veliki greh čine oni koji ne dozvoljavaju da se život rodi. Veliki je greh ubistvo. Zato ne ubijajte život koji Gospod daje, jer deca su veliki dar Božji.

Kurir.rs/ Silvija Slamnig Foto: privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track