DR KON SE JUTROS POJAVIO NA TV S VAŽNOM PORUKOM: Imaćemo mrtvih 50 i više, a danas i sutra čeka nas DODATNI KORONA RIZIK
Foto: Printscreen TV Pink

član kriznog štaba

DR KON SE JUTROS POJAVIO NA TV S VAŽNOM PORUKOM: Imaćemo mrtvih 50 i više, a danas i sutra čeka nas DODATNI KORONA RIZIK

Društvo -

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon očekuje da predlog Kriznog štaba, koji se tiče uvođenja restriktivnijih mera, među kojima je ona da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17 časova, danas ili sutra bude ozvaničen.

Kon je na TV Pink rekao da je takav predlog prosleđen predsednici Vlade Srbije. "Mere koje smo predložili juče iz medicinskog dela oročene su na dve nedelje. Posle svake dve nedelje moraju se ponovo analizirati", rekao je Kon.

On je dodao i da će se rezultati mera, koje su donete u utorak, videti tek pred kraj sledeće nedelje.

- Kasnilo se sa uvođenjem restriktivnih mera, a koje će sada biti pojačane, sve je dovelo do naglog širenja zaraze. Ne bih da prognoziram, ali sam vrlo sklon uverenju dr Ivanuše da ćemo imati i do 50 mrtvih dnevno, a čak je moguće da taj broj bude i veći - upozorava dr Kon.

"Imamo sada dodatni rizik koji se odnosi na okupljanje vernika prilikom ispraćaja patrijarha Irineja. To je veliki rizik za zaražavanje i zamolio bih građane da što više vode računa o distanci i nošenju maski i da naprave razmak", rekao je Kon.

Kada je reč o obeležavanju slava, Kon je podsetio na ranije saopštenje SPC u kojem se vernici pozivaju da slave slavu, ali u okviru domaćinstva.

Kon je ocenio i da je bilo malo kašnjenja u uvođenju restriktivnijih mera koje su sada na snazi, ali i primetio da se ranije donete mere nisu dovoljno poštovale.

"Mi se približavamo brojki od 6.000 hospitalizovanih. Nema više odstupanja, mere moraju da se poštuju. Potrebno je vreme da se smanji transmisija, pa onda i da počne pražnjenje bolnica. I to će se dogoditi. efekte ćemo videti u narednim nedeljama", rekao je Kon.

On je rekao da je virus iz porodica došao i u škole, te da je predloženo i da se pređe na onlajn nastavu, posebno za srednje škole u periodu od nedelju dana.

"To znači spajanje dve nedelje, jer oni inače nedelju dana idu onlajn. Međutim, i to sve ne mora da da rezultate zato što je virus opšte prisutan i mi smo sada u mnogo težoj situaciji da ovo suzbijemo nego što smo bili ranije", rekao je doktor Kon.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track