NASLEDNIK PATRIJARHA IRINEJA: Na čelo crkve dolaze Irinej Bački, Porfirije, Jefrem ili Joanikije! Ovo je najuži izbor za TRON SPC
Foto: Kurir, Budućnost Srbije

Novi patrijarh

NASLEDNIK PATRIJARHA IRINEJA: Na čelo crkve dolaze Irinej Bački, Porfirije, Jefrem ili Joanikije! Ovo je najuži izbor za TRON SPC

Društvo -

Izborni sabor, kako saznajemo, biće krajem januara ili početkom februara. Od sedam kandidata za novog poglavara SPC - vladike Porfirija, Jovana šumadijskog, Irineja (Bulovića), Jefrema, Hrizostoma, Joanikija i Grigorija, trojica imaju male šanse

Izborni sabor SPC, kako saznajemo, najverovatnije će biti krajem januara ili početkom februara, a najveće šanse da uđu u izbor za jednog od tri kandidata za patrijarha ima sedam episkopa. To su, kako saznaje Kurir, Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, Jovan, vladika šumadijski, Irinej (Bulović), vladika bački, Jefrem, vladika banjalučki, Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, Joanikije, vladika budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, i Grigorije, episkop diseldorfski i nemački.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Patrijarh se bira tako što Sabor glasa, a imena trojice kandidata s najvećim brojem glasova (pogledati okvir) stavljaju se u koverte, koje potom izvlači jedan od monaha. Kako saznajemo, to bi trebalo da bude iguman manastira Sveti Sisoje Matej.

Ovako stoje stvari

- Od ove sedmorice vladika, episkopi Joanikije i Jefrem sigurno će biti dvojica od trojice kandidata za patrijarha. Kada je reč o trećem kandidatu, Irinej, vladika bački, i Porfirije mogu da računaju na podjednaki broj glasova. Međutim, kako nijednom od njih dvojice i nije stalo do te funkcije, obojica su spremni da se sklone u korist ovog drugog ako dođe do situacije da imaju isti broj glasova - kaže izvor Kurira iz SPC.

foto: Dado Đilas

Vladika Joanikije, navodi dalje naš izvor, ima veliku podršku ljudi iz Sabora koji su bili bliski Amfilohiju, što nije zanemarljiv broj.

- Iako se Joanikije dobro kotira u Saboru, minus mu je što je politički „svrstan“. On je naročito blizak s Mlađanom Đorđevićem, a Joanikije je čak krstio jedno od njegove dece. Đorđević zato na sve načine pokušava da izlobira za njega. S druge strane, iako vladika Grigorije, zbog svojih poslednjih izjava, važi za opozicionog čoveka, on više sam sebe gura za poziciju kandidata za patrijarha nego što neko lobira za njega. Grigoriju i jeste cilj da uđe u izbor za patrijarha, ali od ove sedmorice upravo on ima najmanje šanse - ističe naš izvor.

foto: Printscreen

Verski analitičar Draško Đenović podseća da je Irinej (Bulović) već više puta viđen u ulozi patrijarha, ali da to ne mora ništa da znači, jer su protekla dva puta za patrijarha izabrani autsajderi, to jest da ni Irinej ni Pavle nisu bili favoriti.

foto: Nemanja Pančić

Šta je kome plus

- Porfirije se spominje već neko vreme, ali je mlad, ima samo 60 godina. Hrizostom spada u umerenu struju, međutim, on je svojevremeno napustio svoju eparhiju tokom rata, a morao je, po meni, tamo da ostane i po cenu života. Irinej organizovano vodi svoju eparhiju, za poslednju dvojicu patrijarha bio je siva eminencija - kaže Đenović i dodaje:

- Mislim da će Joanikije pre zameniti mitropolita Amfilohija, a kod Jefrema je najveći adut to što je tih.

Prema oceni Željka Injca, verskog analitičara, naredni patrijarh će se birati između Jovana Ćulibrka, Joanikija i Porfirija.

KAKO SE BIRA PATRIJARH

  • Apostolski žreb pri izboru poglavara SPC, koji propisuje Ustav SPC, uveo je još patrijarh German 1967.
  • Patrijarh može da bude svako ko je „eparhijski episkop najmanje pet godina“
  • Kandidati (za patrijarha) ne mogu da budu penzionisane vladike
  • Procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sveti arhijerejski Sabor
  • Kada se saznaju imena onih koji su dobili natpolovičnu većinu glasova, prelazi se na biranje žrebom, to jest „apostolskim načinom“
  • Tri imena se stavljaju u zasebne koverte, a one u jevanđelje
  • U tačno određenom delu službe jedan od monaha kog je izabrao Sabor izvlači kovertu ispod korica jevanđelja u kojoj je ime novog patrijarha
  • Istovremeno se otvaraju i druge dve koverte. To se čini kako bi se svi episkopi pojedinačno uverili u regularnost izbora, kao i zbog toga da se to zapisnički konstatuje

Irinej (Bulović), episkop bački

foto: Marina Lopičić

Rođen je 1947. u Stanišiću, u Bačkoj. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1969. Odbranio je doktorsku disertaciju 1980. u Atini. Za episkopa moravičkog izabran je 1989, vikara patrijarhu srpskom, a 1990. za episkopa bačkog. Član je više komisija, uključujući i Svepravoslavnu komisiju za dijalog s Rimokatoličkom crkvom. Smatra se najuticajnijim vladikom u Saboru.

Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski

foto: Nemanja Pančić

Rođen je 1961. u Bečeju. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986, a na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. Bio je iguman manastira Svetih arhangela u Kovilju. Posebno se angažovao na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti i radi toga je 2005. formirao terapijsku zajednicu Zemlja živih, koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije.

Jefrem, episkop banjalučki

foto: Budućnost Srbije

- Rođen je 1944. u selu kod Prijedora. Za vikarnog episkopa moravičkog izabran je 1978. Hirotoniju su obavili 17. septembra 1978. patrijarh srpski German, episkop žički Stefan i episkop dalmatinski Nikolaj u Sabornoj crkvi u Beogradu. Posle dve godine provedene u Beogradu kao vikarni episkop, izabran je 1980. za episkopa banjalučkog.

Joanikije, vladika budimljansko- -nikšićki

foto: Marina Lopičić

Rođen je 1959. u Velimlju. Studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Bogoslovski fakultet SPC. Sabor SPC je 2001, prilikom obnove Eparhije budimljansko-nikšićke, vladiku Joanikija izabrao najpre za njenog administratora, a potom 2002. i za episkopa. U crkvenim krugovima poznat je kao tih, staložen čovek. Međutim, vladičino ime se pre nekoliko meseci našlo u novinama jer je u „Hajatu“ bio za stolom s biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem, koji važi za finansijera opozicije u Crnoj Gori, u trenutku kada je pucano na njega iz snajpera. Tokom litija u Crnoj Gori, u maju, bio je hapšen i proveo je u pritvoru 72 sata.

Grigorije, episkop Eparhije frankfurtske i sve Nemačke

foto: Dado Đilas

Rođen je 1967. u Varešu, u centralnoj Bosni. Bogoslovski fakultet je završio 1994.. Na vladičanskom tronu hercegovačke eparhije episkop Grigorije je ustoličen 1999. Doktorirao je 2014. U maju 2018. izabran je za episkopa Eparhije frankfurtske i sve Nemačke. Međutim, poznatiji je po medijskim nastupima nego zalaganju u Crkvi. Zamera mu se preveliko svrstavanje na stranu opozicije.

Hrizostom, mitropolit dabrobosanski

foto: Nemanja Nikolić

Rođen je 1952. u Vodenici kod Bosanskog Petrovca. Sveti arhijerejski Sabor 1991. izabrao ga je za prvog episkopa novokreirane eparhije bihaćko-petrovačke, gde je proveo 22 godine. Odlukom Sabora 2013. izabran je na upražnjenu katedru episkopa zvorničko-tuzlanskih. Posle četiri godine izabran je za mitropolita dabrobosanskog. Važi za tihog, nenametljivog čoveka. Izabran je za čuvara patrijaršijskog trona.

Jovan, episkop šumadijski

foto: Nemanja Nikolić

Rođen je 1950. u selu kod Arilja. Bogoslovski fakultet upisao je 1976. i završio u roku. Na Saboru 1993. izabran je za episkopa tetovskog, sa svim pravima eparhijskog arhijereja, da bi upravljao svim eparhijama SPC u bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji i vikara patrijarha srpskog Pavla. Sledeće godine izabran je za arhijereja zapadnoameričke eparhije. Za episkopa šumadijskog izabran je 2002.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto: Kurir, Bućnost Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track