UŽAS: Mladiću amputirana noga ZBOG KORONE!
Foto: Ana Paunković

STRAŠNO

UŽAS: Mladiću amputirana noga ZBOG KORONE!

Društvo -

Čovek star samo 34 godine ostao bez noge jer su u KBC Bežanijska kosa morali da mu je odseku zbog tromboembolije izazvane kovidom 19

Muškarac od svega 34 godine zbog korone je ostao bez noge, pošto su morali da mu je amputiraju, otkrila je nove užase kovida 19 doc. dr Marija Zdravković, direktorka KCB Bežanijska kosa.

Krvni ugrušci

Ona je naglasila da je kovid veoma čudno oboljenje i teška bolest koja napada sve organe.

- Ova bolest je vrlo čudna i mislim da je još uvek ne razumemo. Imamo ljude od 90 godina koji izađu iz bolnice na nogama, a s druge strane, juče smo imali mladog čoveka od 34 godine, kojem smo morali da amputiramo nogu jer je dobio tromboemboliju, ne znamo kako ni zbog čega - rekla je za Pink i dodala:

- Ovaj virus je sistemsko oboljenje i u najtežim formama dolazi do kliničke slike koja liči na sepsu, to je vrlo teška bolest.

foto: Kurir TV

Dr Zdravković je ranije izjavila za Kurir da kod srednje teških i teških formi kovida nastaju tromboze, što su zapravo ugrušci u krvnim sudovima, koje mogu da izazovu šlog, infarkt, pa i smrt.

- Imali smo pacijenta čija su se pluća oporavila od kovida, a umro je pošto je srce stalo zbog tromboembolije - navela je ona.

foto: Ana Paunković

Da je poremećaj koagulacije najverovatnije sastavni deo težih kliničkih formi kovida 19, ističe i prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš i načelnik niške kovid bolnice.

- Naše - nažalost veliko - kliničko iskustvo upravo govori u prilog tome. Veliki procenat naših pacijenata imao je plućnu tromboemboliju, verifikovanu radiološki ili ultrazvučno, a gotovo 90 odsto naših pacijenata pokazivalo je poremećaje koagulacionog statusa u laboratorijskim pretragama - kaže za Kurir Janković i dodaje da je antikoagulaciona profilaksa i primena terapijskih doza kod visokorizičnih slučajeva sastavni deo protokola lečenja kovid pacijenata.

On je naglasio da radovi nemačkih autora, koji su imali post mortem potvrdu sa obdukcionih nalaza, ukazuju na visoku učestalost i sistemske tromboembolizacije i razvoja mikrotromboze u samim krvnim sudovima pluća:

Uspešno lečenje

- Imali smo, na svu sreću, više slučajeva uspešnog lečenja kovid pacijenata koji su imali tromboemboliju kao jedinu komplikaciju bolesti. Međutim, kod multiorganske insuficijencije uzrokovane kovidom 19 ove komplikacije u preko 90 odsto slučajeva dovode do smrtnog ishoda.

ŠTA JE TROMBOEMBOLIJA

  • nastaje kao komplikacija venske tromboze (zapaljenja vena uzrokovanog ugruškom krvi) i otkidanja tromba, koji dospeva u pluća
  • kod masivnih plućnih embolija (začepljeno više od 50% cirkulacije) javlja se otežano disanje, bol u grudima, kašalj sa iskašljavanjem krvi, lupanje srca, strah od bliske smrti i stanje šoka - pad pritiska, ubrzan puls, plavetnilo usnica i hladan znoj
  • kod nemasivnih plućnih embolija klinička slika može biti znatno blaža

* Izvor Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

Kurir.rs/ J. S. Spasić Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track