4 GODINE OD NESTANKA BARBARE VITEZ Roditelji slomljeni od tuge: Tražićemo ćerku dok smo živi
Foto: Privatna Arhiva

nestanak obavijen velom misterije

4 GODINE OD NESTANKA BARBARE VITEZ Roditelji slomljeni od tuge: Tražićemo ćerku dok smo živi

Društvo -

Tinejdžerka Barbara Vitez iz Sente nestala je 25. novembra 2016. godine kada je imala 15 godina.

Porodici Vitez saopšteno je da se udavila u Tisi, a njeno telo do današnjih dana nije pronađeno, roditelji su sigurni da je njihova ćerka živa.

- Kao majka imam pravo da znam šta se desilo sa mojom ćerkom. Treba preživeti svaki dan u ove četiri godine. Tražićemo Barbaru dok smo živi - kaže skrhana od bola majka nestale devojčice čije je srce prepuklo pre četiri godine.

Navodnim utapanjem nakon pada sa mosta u Tisu, nisu potopljene i sumnje o događaju koji je, obavijen velom misterije, pokazaće se kasnije, imao brojne kontradiktornosti i nelogičnosti tokom istrage.

- Za sada još nema promena u istrazi o Barbarinom nestanku. Sve što je bilo do nadležnih institucija je dokumentovano, a sve naknadne okolnosti i informacije o nestaloj devojčici biće predmet dalje provere-kaže naš izvor blizak istrazi.

Roditelji Barbare Vitez, Endre (50) i Melinda (47), umesto da proslave ćerkin 19. rođendan, ponovo otvaraju bolne rane i javnost podsećaju na čudan splet okolnosti koji je pratio nestanak njihove mezimice. Za njih, ova istraga nije zatvorena.

Sve je počelo kada je Barbara Vitez 25. novembra 2016. godine, tada učenica osmog razreda, otišla da proslavi rođendan sa još nekolicinom vršnjaka. Sa proslave se, nažalost, nije vratila kući. Porodici Vitez je saopšteno da se udavila u reci Tisi, gde se, prema rečima dvojice maloletnika sa kojima je bila u društvu te noći, saplela na mostu i upala u reku.

- Poslednji put viđena je u senćanskoj robnoj kući kada su je snimile kamere, u 21 čas i 41 minut, seća se otac nestale devojčice, Endre Vitez.

On kaže da nije istina da je njegova ćerka zadnji put viđena na mostu.

- Na tom snimku se ne vidi da li je Barbara sa dvojicom dečaka krenula ka mostu ili na drugu stranu. Ne zna se bukvalno ništa. Ne verujem u priču da je slučajno upala u vodu i utopila se. Celu Tisu pretraživali su pripadnici srpske i mađarske ronilačke žandarmerije sa psima, potraga je trajala mesec i po dana. Ništa nisu pronašli. Sve je zamotano velom tajne, a Barbare nema, neutešan je Endre.

Barbara Vitez nalazi se na Interpolovoj žutoj poternici od februara 2017. godine, a njeni roditelji tvrde da je sigurno živa i da je posredi otmica njihove ćerke.

foto: Printscreen/Interpol

- Siguran sam da iza nestanka moje ćerke stoji neka organizacija, ne znam koja, ali znam da je oteta - tvrdi Endre.

Dečaci koji su kobne večeri bili u društvu sa nestalom devojčicom tvrde da je ona pala sa mosta na Tisi. Kako je predočeno roditeljima, podvrgnuti su poligrafskom testiranju, ali njihove izjave nisu razjasnile šta se tačno dogodilo te večeri na mostu.

- Nemamo dokaz da su podvrgnuti poligrafskom ispitivanju, samo nam je tako rečeno. Niko nije kontaktirao sa nama kada je ispitivanje rađeno - tužno konstatuje Endre.

Ono što je neutešnim roditeljima neshvatljivo je da su iskazi tinejdžera uzeti na mađarskom jeziku koje je prevodilac dalje na srpskom kazivao nadležnim organima.

- Sve je to jako čudno. Takvi iskazi po meni nisu validni. Niko nam se nije obratio od nestanka naše Barbare, ni jedna institucija. Mi od ćerke imamo samo izvod iz matične knjige rođenih, svedočanstva iz škole i potvrdu da je nestala - tužno priča otac.

Ono što je porodicu Vitez još više učvrstilo u ubeđenju da je njihova ćerka živa je snimak koji je uživo emitovan na Instagramu pre dve godine. Naime, grupe koje se bave pronalaskom nestalih osoba prikazale su devojčicu identičnu Barbari.

foto: Instagram

- Ubeđeni smo da je to ona. To je bilo u Mađarskoj, imala je ožiljke na licu kao što i naša ćerka ima. Odmah smo alarmirali mađarsku policiju, ali ona više nije bila na tom mestu gde je snimljena-pričaju roditelji.

Prošle godine ponovo je viđena u Mađarskoj, i to dva puta u jednom u noćnom klubu. Fotografije su stigle od mađarske organizacije koja se bavi potragom za nestalim osobama,na kojim je navodno Barbara. Međutim, nakon provera srpske i mađarske policije, ni ovoga puta ništa nije dalo očekivane rezultate.

Crni oblak kao da se nadvio nad porodicom Vitez. Nesreće jedna za drugom ugrozile su još više ionako krhko zdravlje supružnika, a smrt sina produbila je nezalečenu ranu od nestanka ćerke Barbare.

- Nedugo posle Barbarinog nestanka umro je Melindin otac, a prošle godine sin Atila u 25. godini koji je bolovao od autizma i epilepsije, ali je dobio grip i visoku temperaturu, pao je u komu iz koje se nije povratio. Šest meseci posle njega izgubio sam oca-kaže Endre koji tužne dane provodi u invalidskoj penziji.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track