OPASANE ZIDOM OD 4 METRA MOLITVE ČITAJU BEZ PRESTANKA: U pokajničkom skitu manastira Grgeteg monahinje se smenjuju svaka dva sata
Foto: Mitrovica.info

ženski manastir

OPASANE ZIDOM OD 4 METRA MOLITVE ČITAJU BEZ PRESTANKA: U pokajničkom skitu manastira Grgeteg monahinje se smenjuju svaka dva sata

Društvo -

Malo je poznato da se, u kompleksu manastira Grgeteg na Fruškoj gori, nalazi prvi monaški skit u Srbiji, u kojem sestrinstvo 24 sata čita molitve.

Mali manastir, u kojem će monahinje vode isposnički život, ima 11 kelija, kao i crkvu, u kojoj se služe liturgije. U ovaj izolovani objekat, nastanjen nekima od monahinja iz manastira Grgeteg, molitve se čitaju bez prestanka, navodi portal Mitrovica.info.

Najbrojniji ženski manastir u Sremu Grgeteg, sa 37 monahinja i starešinom manastira igumanom Dositejem, spada u drugi po brojnosti u Srbiji, posle Žiče koji ima 40 monahinja. Prema narodnom predanju, ovaj manastir, koji pripada Eparhiji sremskoj, osnovao je despot Zmaj Ognjeni Vuk 1471. godine. Pre 15 godina u njega je s Hilandara dopremljena kopija ikone Trojeručice, koju veliki broj građana celiva, uz molitve namenjene najdražima. Ovo je i jedini manastir na Fruškoj gori koji već osam godina ima ikonopisačku radionicu.

– U njoj rade tri monahinje koje su završile likovnu akademiju. Zbog velikog broja narudžbi, na ikone se čeka po godinu dana. Teško je nabrojati gde se sve nalaze ikone koje su nastale u ovoj radionici. Ima ih po čitavom svetu i krase mnoge hramove, oltare, ikonostase i domove – kaže monahinja Mihaila, koja se u ovom manastiru zamonašila pre više od 20 godina.

Međutim, manastir Grgeteg je poznat i po prvom skitu u našoj zemlji, koji je u junu prošle godine primio prve monahinje.

– To je objekat manji od manastira, a veći od isposnice. U njemu sestrinstvo vodi poseban način života – pokajnički. U skit, koji je opasan zidom od četiri metra visine, monahinje 24 sata čitaju molitve – smenjivaju se na svaka dva sata. Naravno, one se viđaju s roditeljima, ali samo u manastiru Grgeteg, jer u skit niko ne može da uđe sem sestrinstva koje žive u njemu – objašnjava sestra Mihaila, dok nas vodi kroz ovu nedovršenu građevinu koja niče uz pomoć raznih donatora.

U kompleksu skita nalazi se i monaško groblje, koje se uredno održava. U njemu je, pored monahinja koje su boravile u ovom manastiru, sahranjen i čuveni srpski istoričar Ilarion Ruvarac.

Najezdom Turaka u 15. veku, monasi iz Studenice su ikonu Trojeručicu zavezali za jednog magarca i pustili ga da ide kud ga ona vodi. Magare je prošlo kroz celu Srbiju i Makedoniju, da bi se zaustavilo kod Svete Gore. Od tada se ova ikona čuva u manastiru Hilandar. Pored kopije ikone Bogorodice Trojeručice, koja se nalazi u manastiru Grgeteg, druga kopija je u Hramu Svetog Save u Beogradu.

(Kurir.rs/mitrovica.info, S. Kostić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track