GOST USIJANJA DANA DOKTOR ZORAN SAVIĆ Zaraženo oko 2.000 lekara i radnika u zdravstvu NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI (KURIR TELEVIZIJA)
Foto: Kurir TV

Aktuelno

GOST USIJANJA DANA DOKTOR ZORAN SAVIĆ Zaraženo oko 2.000 lekara i radnika u zdravstvu NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Lekari i medicinsko osoblje su na udaru korone. Da li je zdravstveni sistem Srbiue pred pucanjem!

Na ova i druga pitanja odgovor će dati večerašnji gost Usijanja doktor Zoran Savić predsednik sindikata zdravstvenih radnika Srbije.

- Oko 2.000 radnika u zdravstvu je obolelo od koronavirusa, kao i oko 500 radnika u socijalni službama. Zdravstveni sistem je preopterećen, ako ostane ovako neće imati ko da nas leči. Ne radi se samo o bolesnima od korone, imamo i druge pacijente.

foto: Kurir TV

- Lekari još uvek uspevaju da se izbore, ovo će trajati do marta sledeće godine, možda i duže, rad ne samo što je fizički naporan, već ste pod stalnim stresom da li ćete se zaraziti, ili članove svoje porodice.

- Svi se nadamo da će ove mere doprineti da se zaravni kriva, ali moramo poštovati propise. Što se tiče škola i vrtića, tu ima daleko manje zaražavanja. Šta bi roditelji radili kad bi zatvorili vrtiće, a ekonomija mora da radi.

- Svi lekari i osoblje koji su primljeni tokom epidemije će biti primljeni u stalni radni odnos. Za sada se primaju na tri meseca, ali postoji potreba za više zaposlenih.

- Biće povećanje plata od 1. januara, a svi zaposeni u zdravstvu su dobili i jednokratnu pomoć.

foto: Kurir TV

- Nemamo dovoljno anesteziologa, zbog toga su u kovid bolnicama povučeni anesteziolozi iz unutrašnjosti. Do 2013. nije odobravano dovoljno specijalizacija. Trebaće nam 20-tak godina da obnovimo taj kadar.Imamo i druge lekare koji su deficitarni. Nemoguće je sa ovako malim sredstvima omogućiti dovoljno specijalizacija.

- Nemamo naših članova koji su imali probleme sa otkazima. Znam da su predstavnici peticije Ujedinjeni protiv kovida imali razgovore u ministarstvu.

- Veliki je odliv zdravstvenog kadra, razlozi su mnogobrojni. MIslim da se sada dosta uradilo, da se poboljšaju uslovi. Srbija gubi stotine miliona dolara zbog odliva kadra.

- Može da se desi da i mi uvozimo kadar, ali mislim da ima dovoljno diplomaca aših fakulteta, broj studenataje veći od onog koji je potreban zdravstvu.

- Trenutno je ogromno opterećenje zdravstvenih radnika, radimo u izuzetno teškim uslovima. Sada sindikat ne može mnogo da pomogne, važna je svest ljudi da se svi čuvamo.

- Vakcina neće biti obavezna, biće preporučena, moguće je da će biti obavezna za zdravstvene radnike. Ja sam za, jer je vakcinacija jedna od najvećih dostignuća nauke.

- Broj zaraženih je veći, neki i ne znaju da imaju kovid a pozitivan je. Zaista je krajnje vreme da se svi uozbiljimo. Ovo nije običane grip, mnogo je teže jer se simptomi menjaju u nekoliko sati.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track