SAJBER PONEDELJAK: Kako da bezbedno kupujete preko interneta
Foto: Shutterstock

Onlajn kupovina

SAJBER PONEDELJAK: Kako da bezbedno kupujete preko interneta

Društvo -

Uslovi kupovine, rokovi isporuke i sigurnost plaćanja su glavne stvari o kojima morate voditi računa

Posle Crnog petka, kada su trgovci u radnjama nudili potrošačima robu i do 70 odsto sniženu, danas je „sajber-ponedeljak“, a na scenu stupaju specijalni popusti rezervisani za proizvode koji se pazare preko sajtova prodavnica na internetu.

Onlajn kupovina ima mnogobrojne prednosti - štedi vreme, a u novonastalim okolnostima, kada je zbog pandemije koronavirusa fizička distanca jedan od preduslova za očuvanje zdravlja, ujedno je i odličan način da izbegnete gužve u tržnim centrima, a što smo videli na delu na Crni petak. Osim toga, onlajn ponudu možete da razgledate na miru i da hladne glave planirate koliko novca ćete potrošiti

Međutim, tokom onlajn kupovine morate voditi računa o tri stvari, a to su - uslovi kupovine, rokovi isporuke i bezbednost plaćanja.

Ipak, ovi mogući problemi su ništa u poređenju sa opasnosti od zaražavanja pri guranju i čekanju u redovima ispred prodavnica i tržnih centara, upozorava za Kurirov Potrošač Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Beograd. - I pored svih propisanih mera i preporuka koje su najviše uvedene zbog masovnog okupljanja, u petak smo videli kolone ljudi kako čekaju u redu ispred mnogih radnji u tržnim centrima, kao i u poznatim ulicama za šoping. Nije u pitanju samo taj Crni petak, trgovci u Srbiji su se dogovorili da bude „crni vikend“. Petak, subota i nedelja su dani u kojima će se davati popusti u radnjama, dok je ponedeljak rezervisan da se popustima stimuliše elektronska trgovina - navodi Bogosavljević.

Iz kompanije „Kasperski“ upozoravaju na povećanu opasnost po potrošače tokom ovih godišnjih šoping dana, gde je verovatnoća finansijskih fišing napada veća za 24 odsto u poređenju s prosečnom vrednošću tokom godine.

7 saveta za onlajn šoping

1. Lični podaci Vodite računa gde i kome ostavljate lične i poverljive podatke. Nemojte otvarati linkove i dodatke iz mejla ako niste sigurni da je poruka ispravna.

2. Katanac i „https“ Adresa veb-stranice na kojoj želite da izvršite plaćanje treba da počinje sa „https“. Obratite pažnju i na simbol katanca pored veb-adrese - ukoliko je označen crvenom bojom nikako ne treba unositi podatke o platnoj kartici.

3. Zvanični sajt Uvek kupujte preko zvaničnog sajta prodavnice.

4. Nivo zaštite Kupovinu obavljajte preko sajtova koji imaju zagarantovani nivo zaštite poput MasterCard 3D Secure ili Verified by Visa.

5. PIN kod Nemojte unositi PIN kod prilikom onlajn kupovine. Ovo nije podatak koji banke traže za obavljanje onlajn transakcije.

6. Platne kartice Ne šaljite foto-kopiju kartice (ili drugog dokumenta) mejlom ili u inboks stranice na društvenim mrežama.

7. Zaštićena mreža Izbegavajte kupovinu s javno dostupnih bežičnih mreža i deljenih računara, jer ne znate da li su zaraženi nekim virusom koji može da preuzme vaše podatke.

Maša Kostić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track