NE ODUSTAJE

ĐURICA STANKOV ŽIVI 16 GODINA SA HIV-om: Napustili ga prijatelji i najuža rodbina, prošao je TEŠKE trenutke! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

U Srbiji danas živi oko tri hiljade osoba sa HIV-om i AIDS-om. Svake godine primetan je rast testiranih, što je dobro, ali i dalje spadamo u zemlju sa malim brojem testiranih građana u odnosu na svet.

Đurica Stankov živi sa HIV virusom punih 16 godina.

„Već kao mlad, nakon smrti majke došao sam u Beograd. Da bi nakon par godina prilikom rutinskog testiranja u Mađarskoj saznao da sam negativan sa mogućnošću sumnje na hiv infekciju. Tada sam odmah došao za Beograd otišao na infektivnu kliniku da proverim svoj hiv status, međutim kada sam video kliniku uplašio sam se i pobegao kući“, započinje svoju priču Đurica u izjavi za Kurir televiziju.

Strah od Infektivne klinike nije ga pokolebala u nameri da se testira opet.

“A onda sam od dečka kojeg sam upoznao u čekaonici Infektivne klinike dobio informaciju da mogu da se obratim u Studentsku polikliniku u Beogradu, da tamo može da se testira svaka osoba od 7 do 77 godina bez knjižice, lične karte, nebitno da li je student ili ne“, ispričao nam je Đurica.

Kako kaže na putu od Mađarske do Infektivne klinike nizali su se strahovi. Bilo je tu i neizvesnosti. Dva ponovljena testa koja nisu bila ni plus ni minus.

Upravo je tu dobio rezultat trećeg testa, koji je bio pozitivan. HIV virus prenet mu je seksualnim putem.

„Kao i većina mladih bio sam vrlo neodgovoran prema svom zdravlju u većini slučajeva nisam koristio kondom prilikom seksualnih odnosa i to me je skupo koštalo“, otkriva Đurica.

Kaže da mu je najteže kada ode da spava jer se organizam umiri i tada čovek počne da razmišlja i vraća film unazad, da preispituje svoja ponašanja i okrivljuje samog sebe.

Iako živimo u 21. veku jedan od sinonima za ovo vreme je diskriminacija, pogotovo kada su HIV osobe u pitanju. Đurica je tokom svog života i rada podneo 64 tužbe za diskriminaciju od strane stomatologa. On je prva osoba sa ovim statusom koja je to uradila u našoj zemlji ali i svetu.

Đuricu su napustili prijatelji, najbliži članovi rodbine, okolina osudila, međutim ima neko ko ga je i podržao - država!

Ovo je priča o njemu…

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track