NEGATIVNI STE, A IMATE KORONU? Istražili smo koliko su zaista pouzdani brzi testovi (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Od pojave koronavirusa vrše se različita testiranja na prisustvo infekcije serološkom, Elisa, PCR, uzimanjem brisa iz grla i nosa, vađenjem krvi i drugim metodama. Različiti testovi često daju drugačije rezultate, pa se pacijenti, sa razlogom, pitaju koliko su tzv. brzi testovi pouzdani i kako je moguće da nekom prvi test pokaže da je pozitivan, a drugi da je negativan na koronu.

Ekipa Kurir televizije istraživala koji je test najtačniji, jer i cena brzih testova, baš zbog pouzdanosti, može da varira. Neki od njih su potpuno besplatni u državnim ustanovama, dok u privatnim klinikama idu do 4.000 dinara.

Tako npr. za test na antigen na virus Sars Cov2 ne važi ona stara da "sve što je brzo, mora da bude i kuso". Radi se uzimanjem brisa grla i nosa, gotov je istog dana i prilično je pouzdan ako se radi u prvih pet dana od pojave simptoma korona virusa.

"Posle PCR testa koji je najpouzdaniji u otkrivanju akutne infekcije virusom, ovi brzi test, antigenski, koji se uzima iz brisa nosa i grla je praktično visokog stepena pouzdanosti, odnosno specifičnosti i senzitivnosti i veoma često može da zameni PCR test", objasnila nam je dr Ivana Petrović.

U slučaju da brzi test pokaže da ste pozitivni na kovid 19, nema potrebe da radite i PCR. Ukoliko, ipak, kasnije odete na testiranje, može da se desi da dobijete negativan nalaz, ali da i dalje imate simptome korona virusa. Tada je logičnije uraditi serološki test ili tzv. elisa metodu da bi se detektovao nivo antitela.

Još jedan test daje ekspresne rezultate. Reč je o imunohromatografskom tesu koji se radi iz krvi.

"Tim testom pokazujemo da li je akutno zaražen pacijent ili da li je razvio antitela na dati virus o kojem pričamo", istakla je dr Dragana Brakočević.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track