Region ujedinjen u težnji za demokratskim promenama
Foto: Promo

Region ujedinjen u težnji za demokratskim promenama

Društvo -

Grupa istaknutih političara iz regiona, među kojima su i bivši poslanici Narodne skupštine Republike Srbije, osnovala je Regionalnu akademiju za razvoj demokratije. Brojni ministri, poslanici, državni zvaničnici i oni koji su ove dužnosti nekada obavljali, okupili su se oko inicijative čiji je cilj da ponudi nove i drugačije politike i rešenja za probleme sa kojima se svaka od naših zemalja susreće.

Borba za demokratsku, modernu, uređenu i evropsku Srbiju jedan je od važnijih ciljeva Akademije. Pored naše zemlje, kroz jedan potpuno nov pristup politici, regionalnim problemima, demokratiji i evropskim integracijama, ovi iskusni političari nastaviće da rade za svoj narod i region. Dobra saradnja svih njih i stvaranje regionalne mreže preduslov je za rešavanje izazova koji države regiona Jugoistične Evrope sprečavaju da postanu istinski demokratska društva.

Tokom predstojećeg vikenda, Akademija za razvoj demokratije će održati prvi sastanak na kome će biti reči o daljem zajedničkom radu svih članova Akademije. Kroz saradnju lidera iz regiona i predstavnika nevladinih organizacija, regionu će biti ponuđena rešenja za najznačajnije probleme koji sprečavaju njegovu modernizaciju i demokratizaciju. Tako će na sastanku učešće uzeti: Senida Mesi, Narodni poslanik iz Albanije; Saša Magazinović, takođe narodni poslanik, kao i Sanela Čičić iz Bosne i Hercegovine; Bojan Glavašević, narodni poslanik u hrvatskom Parlamentu; Spetim Gashi, član Saveta za inkluzivno upravljanje sa Kosova; Aleksandar Pejović, bivši ministar za evropske integracije Crne Gore; Kalinka Gaber, Državni sekretar za evropska pitanja Makedonije kao i njen sunarodnik Zoran Ilievski, član Globalnog saveta za toleranciju i mir; iz Srbije tu su Balša Božović i Aleksandra Jerkov, dugogodišnji narodni poslanici, kao i Predrag Voštanić, član Lokalnog fronta i Mija Javornik, politički savetnik u Vladi Slovenije.

Kao jedan od bitnih ciljeva rada svih nabrojanih učesnika na ovom projektu izdvaja se i stvaranje mreže mladih lidera i organizacija civilnog društva koja će usvojene politike aktivno sprovoditi kroz različite aktivnosti.

Posebno važna za projekat i njegov rad je podrška Ambasade Švajcarske u Srbiji, Friedrich Ebert Stiftung i Olof Palme International Center. Prepoznavanje ideje od strane ovih organizacija, kao i želja za radom i iskustvo ljudi koji su Akademiju osnovali, garancija su uspeha kako njenog rada, tako i napretka celog regiona preko ove ideje.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track