Najnovije vesti

DIREKTOR KCS AŠANIN ISKREN: Izuzetno teška noć je za nama, 80 prijema u Batajnici, najmlađi na intenzivnoj ima 33 godine
Foto: Marina Lopičić

prijemi počeli juče u 17 časova

DIREKTOR KCS AŠANIN ISKREN: Izuzetno teška noć je za nama, 80 prijema u Batajnici, najmlađi na intenzivnoj ima 33 godine

Društvo

BEOGRAD - Direktor Kliničkog centra Srbije, profesor dr Milika Ašanin, rekao je jutros da je u novu kovid bolnicu u Batajnici primljeno 80 pacijenata i da je izuzetno teška noć za nama.

"Mi smo u toku noći imali 80 prijema, bila je izuzetno teška noć. Prijemi su počeli juče od 17 časova. To su pacijenti sa srednjeteškom i teškom slikom, obostrane penumonije. Sa Infektivne klinike je došao 41 pacijent, 27 iz KBC Bežanijska kosa, bilo je pacijenata iz KBC Zvezdara, Zemun. Osam njih je zahtevalo da budu primljeni u intenzivnu negu. Najmlađi pacijent ima 33 godine, najstariji pacijent 91 godinu", ističe Ašanin.

To su pacijenti, naveo je Ašanina za RTS, koji su u 50 odsto slučajeva imali pridrižene kardio-vaskularne i neurološke bolesti.

Istakao je da je kovid bolnica Batajnica došla ne u pravom, nego u poslednjem trenutku.

Lončar noćas obišao zaposlene u Batajnici

Ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar obišao je sinoć zaposlene u novoj kovid bolnici u Batajnici. On se tom prilikom uverio kako teče prijem prvih pacijenata obolelih od kovida u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja je juče posle svega četiri meseca građevinskih radova počela sa radom. 

U razgovoru sa dr Tatjanom Adžić, rukovodiocem ove bolnice i dr Nebojšom Lađevićem, direktorom anestezije KCS, ministar Lončar je informisan da dijagnostika, koja podrazumeva rendgen, ultrazvuk i skener funkcioniše bez problema, da je uspostavljeno redovno i kvalitetno snabdevanje lekovima i sanitetskim materijalom, ali i hranom i potrošnom robom, te da ništa od navedenog ne nedostaje. Ministar Lončar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da grejanje dobro radi, te da sve službe jednog ovako kompleksnog zdravstvenog objekta od prvog dana dobro funkcionišu.

Što se tiče ostalih kapaciteta KCS za lečenje kovid pacijenata, svi su puni, a u ovom trenutku u Srbiji je hospitalizovano 7.841 obolelii od korona virusa.

"Mnogo je teži treći talas. Kada se završio drugi talas mislili smo da ne može gore. U javnosti je bilo veliko čuđenje zašto se 1. avgusta kreće sa otvaranjem nove bolnica, a sada se pokazalo koliko je to bilo spasonosno", naglasio je Ašanin.

Na pitanje koliko u ovom trenutku ima zaraženih zdravstvenih radnika napomnje da u odnosu na drugi talas imamo tri puta više zaraženih.

"To je normalno jer je frekvencija bolesnika mnogo veća, ali su se zaražavali preko svog radnog mesta - precizna cifra - 544, od čega 129 lekara. Samo tri lekara i 16 medicinskih sestara su na hospitalizaciji. Svi ostali su u nekom blažem obliku i nalaze se u izolaciji", navodi Ašanin.

foto: Printscreen TV Pink

Direktor KCS je istakao ogromne napore koji pružaju zaposleni koji se ne bave kovid pacijentima.

"U Srbiji je naveća smrtnost od kardio vaskularnih bolesti, maligniteti, hronične opstruktivne bolesti pluća, dijabetes...Svi profesori Medicinskog fakulteta su uključeni maksimalno, čak i u dežurstva. Uspevamo jednom dobrom organizacijom da zadovoljimo i te potrebe. Mi smo napravili organizaciju da svaka klinika u KCS ima jednu do dve ambulante koja prima takve pacijente. Nama normalno rade dnevne bolnice i dijagnostika", kaže Ašanin.

Vrlo smo zadovoljni i profilom ljudi koji nam se javio za zaposlenje, istakao je Ašanin.

"Zaposlili smo 207 lekara i više od 100 sestara i tehničara. Planirali smo i da postavimo jak sastav što se tiče lekara u Batajnici. Ove mlade lekare ćemo raspoređivati. Među njima ima puno onih koji su volonteri i mladi lekari u KCS-u. Neki će otići u koivd bolnicu Batajnica, a neki će biti neko vreme u KCS", naveo je Ašanin.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...