LAŽNE VAKCINE VELIKA OPASNOST: Kriminalci na tržišta ubacuju cepiva rizična po zdravlje!
Foto: Shutterstock

OPREZ

LAŽNE VAKCINE VELIKA OPASNOST: Kriminalci na tržišta ubacuju cepiva rizična po zdravlje!

Društvo -

Posle upozorenja Interpola da će mafija pokušati na tržište da ubaci lažne vakcine opasne po život, Pavle Zelić iz Agencije za lekove ističe za Kurir TV da tu opasnu nameru niko kod nas ne može da sprovede.

Pandemija koronavirusa pružila je i kriminalnim grupama priliku da zarade na strahu ljudi u trenutku kada se pojavila nada u lekove. To je strašno opasno, nadamo se da toga neće biti kod nas i da ćemo sprečiti da se tako nešto desi, kazao je u emisiju „Usijanje“ na Kurir TV Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

foto: Media Centar

Nakon najava da će se čak dve vakcine protiv koronavirusa, „Fajzerova“ i „sputnjik V“, pojaviti na srpskom tržištu do kraja godine, međunarodna policijska organizacija Interpol upozorila je sve svoje članice, među kojima je i Srbija, da bi kriminalci mogli da pokušaju da ubace lažna cepiva u prodaju, koja bi mogla biti opasna po život!

- Izdato je globalno upozorenje u 194 zemlje članice uz preporuku da se pripreme za takvu mogućnost i operativno, na terenu i na virtuelnoj mreži. Upozorenje se takođe odnosi na moguće pokušaje da se putem globalne internet mreže u ponudi nađu lažne terapije, koje bi mogle da ugroze zdravlje i živote ljudi. Kriminalne mreže takođe će ciljati članove javnosti putem lažnih veb-stranica i lažnih lekova, što može predstavljati znatan rizik po njihovo zdravlje, čak i život - kazao je generalni sekretar Interpola Jurgen Stok, a preneo Rojters.

Interpol je, takođe, upozorio vlade zemalja, farmaceutske kompanije i logističke organizacije da budu svesni pokušaja kriminalaca da se infiltriraju u lance snabdevanja kovid vakcinama.

Kriminolog Božidar Spasić kaže za Kurir da je veoma verovatno da je mafija već napravila falsifikat vakcina, koje će se prodavati ili preko interneta ili preko dilera, a koje mogu biti smrtonosne!

foto: Marina Lopičić

- Međunarodnim kriminalnim organizacijama ne bio bilo prvi put da se u vreme pandemija, kada se traže lekovi i vakcine i vlada strah, umešaju sa svojim falsifikatima. To je bio slučaj i sa vakcinom za svinjski grip i sa rumunskim lekom za potenciju i sa još mnogo stvari... Ne sumnjam da ćete uskoro moći i kod nas na buvljaku da nađete nešto što će biti predstavljeno kao vakcina protiv kovida 19, i to po jeftinijoj ceni od zvanične - naveo je Spasić i dodao:

- Moguće je i da kriminalci upadnu u sisteme država i farmaceuta i zatim u svojim laboratorijama za drogu počnu da prave njene surogate. A ako takvu stvar uzmete, ona može biti smrtonosna za vas i članove vaše porodice. Mafija uvek nađe put do crnog tržišta, kojem, nažalost, veliki broj stanovnika veruje.

Velike pare u igri

Tržište vakcina vredi 25 milijardi dolara

Buduće tržište za kovid vakcine moglo bi da vredi više od 25 milijardi dolara godišnje, smatra Metju Harison, analitičar iz „Morgan Stenlija“, i procenjuje da čak i ako samo oni koji primaju godišnju vakcinu protiv gripa uzmu injekciju protiv kovida 19, to bi generisalo 10 milijardi dolara prihoda godišnje za farmaceutsku industriju u SAD, Evropi i drugim razvijenim zemljama. Troškove proizvodnje vakcine stavio je na pet-deset dolara po dozi.

Danica Grujičić

AKO „TORLAK“ KAŽE DA - PRIMIĆU VAKCINU!

foto: Filip Plavčić

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Danica Grujičić raduje se što su stigle prve doze vakcina „sputnjik V“ na „Torlak“, gde se proveravaju njihova bezbednost i efikasnost. Ona navodi da će je primiti nakon odobrenja, ali da savetuje i drugima da to cepivo prime.

- Samo ako „Torlak“ kaže da - ja ću da je primim - rekla je ona za TV Prva.

Rusi saopštili

SPUTNJIK V - 21 € ZA DVE DOZE

Rusko ministarstvo zdravlja utvrdilo je maksimalnu cenu vakcine „sputnjik V“ od 1.942 rublje za dve doze (21,5 evra), izjavio je juče Aleksej Kuznjecov, pomoćnik ministra zdravlja.

On je dodao da je cena kutije s pet kompleta od dve doze utvrđena na 9.710 rubalja (oko 108 evra). Vakcinacija ruskih građana biće besplatna i apsolutno dobrovoljna - napomenuo je.

IMUNIZACIJA U SRBIJI biće na dobrovoljnoj osnovi

NIKOG NEĆE TERATI NA SILU

Zelić je kazao da su u ALIMS svesni da je svaki dan važan i da može biti spas za ljudske živote, ali da njihovi stručnjaci moraju detaljno i temeljno da prouče svaki dokument kako bi bili potpuno sigurni da je cepivo koje će odobriti biti kvalitetno, efikasno i pre svega bezbedno.

- Imamo nekoliko tipova različitih pristupa u pravljenju vakcina, od onih koje u sebi sadrže delove mrtvog virusa, imamo i vektorske, kao što je „sputnjik V“, gde se koristi adenovirus koji je nosač antigena korone, koji ne može da zarazi, ali nas štiti. Najveću novinu predstavlja ta „Fajzerova“ vakcina, koja je mRNA, gde mi praktično repliciramo komadiće virusa, koji mogu da izazovu čak i jači imunološki odgovor. To je naučna fantastika, potpuno novi pristup u pravljenju cepiva - kazao je Zelić i dodao:

- Nećemo terati ljude da se vakcinišu silom, ali bi svi trebalo da budu što odgovorniji.

Kurir.rs/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja