DOMAĆI ZDRAVSTVENI SISTEM DOBRO SE PRILAGODIO EPIDEMIJI: Srbija među najboljima po broju operisanih tokom korone
Foto: Zorana Jevtić

međunarodni projekat

DOMAĆI ZDRAVSTVENI SISTEM DOBRO SE PRILAGODIO EPIDEMIJI: Srbija među najboljima po broju operisanih tokom korone

Društvo -

Hirurgija u vreme kovid pandemije

U međunarodnom projektu "Hirurgija u vreme kovid pandemije", u kome učestvuju 124 zemlje, Srbija je po broju operisanih pacijenata tokom epidemije, imajući u vidu broj stanovnika, zauzela četvrto mesto, izjavio je Dejan Radenković iz Klinike za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

On je naveo da je Srbija, zahvaljujući prethodnoj saradnji naših hirurga sa kolegama iz svih delova sveta, kao i rejtingu koji smo imali zahvaljujući učešću u prethodnim studijama, dobila poziv za ovaj projekat.

"Pokazali smo se jako dobro. Učestvuju 124 zemlje, 33.000 pacijenata je obrađeno i mi smo po broju operisanih pacijenata, imajući u vidu broj stanovnika, na četvrtom mestu", rekao je Radenković za TV Pink i dodao da je u projekat uključeno 25 centara u Srbiji i sve grane hirurgije.

On je naveo da se hirurška praksa tokom pandemije značajno promenila, jer sada hirurzi moraju da vode računa o mnogim stvarima o kojima ranije nisu vodili.

"Kada treba da odlučujemo da li ćemo operisati pacijente sada moramo da vodimo računa o tome kakve su komplikacije moguće posle operacije vezano za korona virus, da li postoji šansa da pacijent ostane duže u bolnici, kakav će korona imati uticaj ako u toku same hospitalizacije i pripreme za operaciju dođe do infekcije", naveo je Radenković.

Dodao je da se naš zdravstveni sistem dosta dobro prilagodio stanju u kome se našao čitav svet i da smo uspeli da odgovorimo izazovima koji se pred nas postavljaju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track