BALKAN NA RASKRSNICI IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA: Ko god bio predsednik SAD njegova misija neće se menjati
Siniša Pepić, Foto: Kurir

ANALIZA

BALKAN NA RASKRSNICI IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA: Ko god bio predsednik SAD njegova misija neće se menjati

Društvo -

Mnogo toga se pisalo i govorilo o posledicama rezultata predsedničkih izbora u SAD po Zapadni Balkan, a posebno iz razloga što je na izmaku mandata odlazećeg predsednika Trampa ovaj region vraćen u fokus američke administracije.

- Pokušaću kroz geostrateške i geoekonomske karakteristike Zapadnog Balkana odbraniti svoj stav kako Džo Bajden neće ništa loše doneti ni Srbima niti bilo kome u regiji. Naprotiv, planirane investicije u infrastrukturu biće apsolutni prioritet američkih partnera, a kroz jačanje tog segmenta možemo očekivati i vidljivije prisustvo privrednika iz zapadnog sveta kroz direktne strane investicije ali i ono najbitnije, jačanje kapaciteta domaćih privrednika, navodi u analizi za Kurir dr Siniša Pepić, predavač na Apsley Business School London.

foto: Printscreen Youtube/Donald J Trump

- Zapadni Balkan se u prethodnom periodu našao ne samo na putu već i na samoj raskrsnici novog puta svile, kineske inicijative „Jedan pojas, jedan put“. „Meka kineska ruka“ ima za krajnji cilj da zemlje u tom pojasu i putu primi u čvrsti zagrljaj kako bi bili stavljeni isključivo u funkciju privrednog rasta i razvoja Kine. Jedina šansa da neka zemlja oseti „bratski“ zagrljaj ove ili slične inicijative jeste da benefit imaju i domaći privrednici, pre svega kroz transfer tehnologije i direktnu podršku domaćim, a ne stranim, investicijama. Izostanak transfera tehnologija i razvojne komponente u inicijativi „jedan pojas, jedan put“, a koja bi se odnosila na domaću privredu, dovoljan je dokaz o njenom hegemonističkom karakteru - smatra Pepić, koji se osvrće na najnoviju telekomunikacionu tehnologiju.

foto: Profimedia

- Proboj 5G tehnologije na tom putu ima opet za krajnji cilj stavljanje celokupnog sajber prostora pod kinesku kontrolu. Američki odgovor je DFC, Međunarodna investiciona finansijska korporacija koju je osnovao Donald Tramp. Već prvi koraci DFC-a u zemljama i regionima gde počinju svoje operacije pokazuju osnovnu razliku u odnosu na kineski pristup. Podrška infrastrukturnim projektima je već iskazana i tu se američka i kineska inicijativa podudaraju. Međutim, ono što DFC izdvaja u odnosu na kineske kolege jeste američka opredeljenost da pruži finansijsku podršku rastu i razvoju domaće privrede. Niti u jednom nastupu predstavnika DFC prethodnih meseci niste mogli čuti kako je njihov strateški fokus podrška američkim investitorima - ukazuje sagovornik.

- Ovde je važno napomenuti kako strane investicije ne donose privredni razvoj zemlje primaoca investicije. Privredni razvoj jedne države mogu pokrenuti samo domaći investitori, a inostrani ga podržati kroz pre svega transfer znanja i tehnologija. Prvi koraci po potpisivanju sporazuma iz Vašingtona bili su osnivanje regionalne kancelarije DFC za Zapadni Balkan u Beogradu, a zatim i brzo pokretanje aktivnosti na tri ključna projekta tj. gradnji auto-puta mira, železničke pruge Beograd-Priština te podršci malim i srednjim preduzećima. Ko god bio predsednik SAD njegova misija će biti da smanjuje globalni uticaj Kine, a geostrateški položaj zemalja Zapadnog Balkana daje nam za pravo da pokušamo izvući ono najbolje za nas. Između kineskih kompanija i kineske infrastrukture s jedne i američke infrastrukure uz direktnu podršku balkanskim malim i srednjim preduzećima s druge strane, ja bih odabrao američku opciju - zaključuje Dr Siniša Pepić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track