MLADI PAR POSLE 8 MESECI U CRVENOJ ZONI KC NIŠ DOBIO STALNO ZAPOSLENJE: Progone nas strašne slike, tuga i očaj, ali ne odustajemo
Foto: Ana Paunković, Privatna Arhiva, Kta

bez reči prijavili se da rade na najtežem mestu

MLADI PAR POSLE 8 MESECI U CRVENOJ ZONI KC NIŠ DOBIO STALNO ZAPOSLENJE: Progone nas strašne slike, tuga i očaj, ali ne odustajemo

Društvo -

Punih osam meseci su pored pacijenata na respiratoru. A sada su rešili važno životno pitanje i idu dalje u zajedničku budućnost

Katarina i Vladica, mladić i devojka koji su se u aprilu bez reči prijavili da rade kao medicinska sestra i tehničar na najtežem mestu - crvenoj zoni Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, a o čijoj ljubavi smo već pisali, sada su dobili i vredne papire, koji će im biti iskorak u zajedničku budućnost - stalno zaposlenje!

Ovaj mladi par je među 205 lekara, medicinskih sestara i tehničara koji daju sve od sebe od početka epidemije, a sada su dobili i posao na neodređeno vreme.

Katarina Fudulović (22) i Vladica Marinković (24) punih osam meseci su na intenzivnoj nezi Klinike za anesteziju. Oni su sedam godina zajedno, on u struci dosad nije radio, a njen posao pre crvene zone nije bio ni nalik paklu koji ih je sačekao u aprilu ove godine.

foto: Privatna Arhiva

Strah i skafanderi

- Kada je raspisan konkurs, nekako smo osetili da moramo da se prijavimo. To je naš poziv. Priznajem da je bilo i straha i da mi nije bilo svejedno kad sam prvi put obukla skafander i ušla na intenzivnu. Korona je bila pošast o kojoj niko ništa nije znao. Ali volim svoj posao, ne odustajem. Učili smo za to da pomažemo drugima - kaže za Kurir Kaća, koja zahvaljuje državi na stalnom zaposlenju.

Devojka od jedva nešto više od 20 leta proživljava istinski horor i na javi i u snu pored najtežih pacijenata koji su na respiratoru. Ali ne odustaje.

- Često sanjam reanimacije, te strašne slike kad svi trče, sve pišti, pokušavaju da te ravne linije na monitoru podignu, da vrate život. Sav taj očaj i tugu, kad shvatiš da nema nade, nema povratka. I monitori mi često pište u snu - priča Kaća, pored koje je Vladica, jer oni se nikada ne razdvajaju, pa ni na poslu, što su njihovi nadređeni shvatili i ispoštovali.

Vladica kaže da su posle osam meseci u crvenoj zoni „pregoreli“ i navikli se na sve.

Patnja i smrt

- Nije lako gledati patnju i smrt. Ali stegneš zube i ideš dalje. Iskreno, sada nam je mnogo lakše, stalnim zaposlenjem rešili smo veliko životno pitanje. Sad već možemo i nešto ozbiljnije da planiramo - brak i decu - priča Vladica, na šta će Kaća kroz smeh:

- Samo da prođe korona i sav ovaj pakao.

Kurir.rs/ J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track