DOKTOR U PAKLU KORONE: Pola godine leži na stomaku da bi mogao sam da diše!
Foto: Privatna Arhiva

Muke

DOKTOR U PAKLU KORONE: Pola godine leži na stomaku da bi mogao sam da diše!

Društvo -

Radiolog dr Milutin Gačić iz KCB „Dragiša Mišović“ od juna muku muči zbog kovida 19, s kojim se dva puta borio, ali i dalje ne može da uhvati dah ako leži na leđima

Dr Milutin Gačić (55), radiolog iz KCB „Dragiša Mišović“, koji je dva puta imao koronu, već pola godine spava na stomaku jer samo tako može da diše!

Na leđima nema šanse, saturacija mu odmah pada. Sve je krenulo početkom juna, kada nije mogao duboko da udahne, ali test na koronu bio je negativan.

Komplikacija kovida

- Skener grudnog koša pokazao je promene nespecifične za pneumoniju izazvanu koronom. Ali pokazao je nalaz kakav može odgovarati početku akutnog respiratornog sindroma, što je jedna od komplikacija kovida. Tog 15. juna dogovorio sam se s dr Tanjom Milošević da se vratim kući. Ali već sutradan stanje mi se pogoršalo, teže sam disao, pojačao se bol u plućima, kašalj, tri koraka nisam mogao da napravim. Pošto sam bio negativan i nalaz na skeneru nije bio specifičan, a bolnice bile pune, rešio sam da ostanem kod kuće i ležim na stomaku, povremeno i na bokovima. Prvih sedam dana nisam ni zube mogao da operem, a o kupanju tek pojma nije bilo. Samo sam ležao na stomaku, na nekom kratkom trosedu, a glava mi je visila. Drugačije nisam mogao da dišem - objašnjava za Kurir dr Gačić i dodaje:

- Saturacija je čak za tri-četiri jedinice bila veća kad sam na stomaku. Na leđima je padala na 91, a na stomaku je išla i preko 95. Smatram da uz terapiju i stalno menjanje položaja odmah na početku nisam dozvolio nakupljanje tečnosti u najnižim delovima plućnog parenhima, a time i zapaljenje. Da sam ležao na leđima, upravo to bi se desilo. Takođe, ležanjem na stomaku veći deo plućnog parenhima, koji se nalazi pozadi, oslobađa se za disanje.

Radio je i antigenske testove na druge viruse i svi su bili negativni. Porodicu je odmah „izbacio“ iz stana, ali džaba. Ćerka je već 20. juna bila pozitivna. I zato dodatno veruje da to jeste bila korona:

- Ta tri meseca - jun, jul i avgust - stalno sam osećao jezu u kostima, kao da ću dobiti temperaturu. I po vrućini sam nosio duksericu. Ponovo sam izgubio vazduh i imao osećaj da su mi pluća gotovo u vratu. Malaksalost je bila izrazita, čak i na najmanje pokrete. Nakon urađene magnetne rezonance srca isključen je miokarditis (zapaljenje srčanog mišića), ali se tegobe nisu smanjivale. Sve je ličilo na astmu, što je isto moguća komplikacija korone. Tek posle inhalacije kortikosteroidima oko 15. oktobra sam prodisao.

foto: Marina Lopičić

Dve nedelje u bolnici

Radio je u septembru i oktobru. A onda je 30. oktobra dobio temperaturu. PCR je bio pozitivan, konačno.

- Tada sam već legao u „Mišović“, obostrana upala pluća. Dobio sam „favipiravir“, čini mi se da mi je pomogao. Dve nedelje sam bio u bolnici, a potom i supruga, koja je takođe bila pozitivna. Još ne radim, i sad osećam stezanje u grudima. I spavam na stomaku. Čak i noću, ako se u snu okrenem na leđa, ne mogu da dišem. Ključ svega je ležanje na stomaku. Ta moja borba je neprestana - ističe Gačić, koji se nada da će, ipak, uskoro na posao, u kovid bolnicu, na prvu liniju fronta.

Komšije

Hrana na stolici ispred vrata

Bio sam sam u stanu. Nisam dao da porodica dolazi. Ostavio sam jednu stolicu ispred vrata, tu su mi komšije stavljale naručenu hranu. Na muci se videlo kako su ti ljudi divni i neizmerno sam im zahvalan - priča dr Gačić.

Kurir.rs/ Jelena S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track