DANAS JE NAJMOĆNIJA SRPKINJA NA SVETU, A OTAC JOJ JE SA 50 DOLARA DOŠAO U SAD: Fibi Novaković otkriva šta je ključ USPEŠNOG ŽIVOTA
Foto: AP

na vrhu

DANAS JE NAJMOĆNIJA SRPKINJA NA SVETU, A OTAC JOJ JE SA 50 DOLARA DOŠAO U SAD: Fibi Novaković otkriva šta je ključ USPEŠNOG ŽIVOTA

Društvo -

Srpkinja Fibi Novaković našla se na 27. mestu Forbsove liste najmoćnijih žena sveta. Ona je u odnosu na prošlu godinu pala za tri mesta ali i dalje zauzima visoku poziciju na listi 100 najmoćnijih žena na svetu.

Fibi Novaković inače direktorka američke korporacije za vazduhoplovstvo i odbranu “Dženeral Dajnamiks”, ove godine našla se ispred britanske kraljice Elizabete Druge, koja je na 46. mestu, kao i američkih pevačica Rijane, Bijonse i Teljor Svift, ali i holivudske glumice Riz Viterspun. Prvo mesto na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena na svetu prvo mesto zauzela je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Kako se navodi u njenoj biografiji na sajtu Forbsa, Novaković je jedna od retkih žena na mestu izvršnog direktora u oblasti vojne industrije.Američki magazin ističe da je Novaković nekada radila kao operativac za Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), kao i da je kćerka vazduhoplovnog oficira.

foto: Forbes Printscreen

Novaković je za vašingtonski poslovni žurnal ispričala da je njen otac srpski imigrant koji je u SAD došao sa 17 godina sa samo 50 dolara u džepu. Znao je šest jezika, ali ne i engleski. Rekla je da su je roditelji, koji sada žive u Vilanovi u Pensilvaniji, odgajali da bude skromna.

- Ponosni su, ali takođe imaju na umu da je najvažnije biti dobra osoba - rekla je ona. Pomenula je i da je, odrastajući u Nemačkoj, uz baku zavolela operu. Udata je, ima troje dece i živi u Ferfaksu, u saveznoj državi Virdžinija.

Izjavila je svojevremeno da je "ključ uspešnog života odlučnost: neumoljiva odlučnost. Nikada, nikada, nikada ne odustati. Bez obzira na pol, boju, odakle potičete, nikad ne odustajete. I mislim da nas je ta mentalna čvrstoća, mislim, održala u relativno dobrom stanju".

"Vašington post" nazvao ju je "jednom od najuticajnijih, ali i najmanje vidljivih lidera američke vojne industrije", aludirajući na izostanak komunikacije sa novinarima.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track