VOZNI RED U SRBIJI: Od nedelje 13. decembra novi red vožnje uz 322 polaska i vikend voz za Užice
Foto: Kurir/Jelena Rafailović

Srbija Voz

VOZNI RED U SRBIJI: Od nedelje 13. decembra novi red vožnje uz 322 polaska i vikend voz za Užice

Društvo -

BEOGRAD - Od nedelje, 13. decembra, počeće primena novog reda vožnje kojim su planirana 322 polaska vozova za prevoz putnika, saopštio je danas Srbija Voz.

Prema planu 14 vozova imaće polaske u međunarodnom, osam u pograničnom saobraćaju, a 107 polazaka biće za vozove iz sistema BG:VOZ.

Od planiranih međunarodnih i pograničnih vozova saobraćaće samo večernji međunarodni voz za Bar. Polazak ka Baru iz stanice Topčider je u 21:10 časova a iz stanice Bar u 19 sati. U unutršnjem saobraćaju predviđena su 193 polaska regionalnih i putničkih vozova.

U ovaj broj nisu uključeni vozovi na relacijama Novi Sad-Subotica-Novi Sad, Niš-Leskovac-Niš, Niš-Preševo-Niš, Niš-Prokuplje-Niš, Niš-Bela Palanka-Dimitrovgrad-Niš, koji će saobraćati do početka infrastrukturnih radova na deonicama Novi Sad-Subotica, Niš-Brestovac i Sićevo-Dimitrovgrad.

Novim redom vožnje u saobraćaj se uvodi vikend voz iz Beograd Centra za Užice u 05:52 časova, kao i iz Užica za Beograd Centar u 12:55 časova.

Infrastruktura železnice Srbije saopštile su da će novi red vožnje važiti narednih godinu dana.

Toga dana i na evropskim prugama biće promenjen železnički red vožnje.

Novi red vožnje u putničkom i teretnom železničkom saobraćaju na srpskim prugama urađen je na osnovu raspoloživih infrastrukturnih kapaciteta i smernica dobijenih od jedinog prevoznika u putničkom saobraćaju Srbija Voza, kao i od 12 operatera u robnom železničkom transportu (Srbija Kargo kao državni operater i 11 privatnih operatera.

U novi red vožnje Infrastruktura železnice Srbije ulazi daljom izgradnjom pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada, kao i modernizacijom pruge na Koridoru 10 između Jajinaca i Male Krsne.

Takođe radovima na rekonstrukciji regionalnih pruga Kumane - Banatsko Miloševo (na pruzi Zrenjanin - Kikinda), Matejevac - Knjaževac (na pruzi Niš - Zaječar), Svilajnac - Despotovac (na pruzi Markovac - Resavica) i Kikinda - MSK Kikinda.

Prilikom izrade novog reda vožnje stručne službe Infrastrukture železnice Srbije imale su u vidu i da se u narednih godinu dana planira početak radova na izgradnji deonice brze pruge Novi Sad - Subotica, kao i na modernizaciji pruga Niš - Dimitrovgrad i Niš - Brestovac.

U skladu sa infrastrukturnim radovima koji su u toku ili su planirani, urađena je i organizacija putničkog i teretnog železničkog saobraćaja u narednih godinu dana.

Planirano da na srpskim prugama svakodnevno saobraća ukupno 322 voza za prevoz putnika.

Od tog broja, planirano je da u međunarodnom saobraćaju bude ukupno 22 voza (14 međunarodnih i osam pograničnih). Međunarodni voz koji je po dosadašnjem redu vožnje saobraćao između Novog Sada i Budimpešte, zbog planiranih radova na izgradnji pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice, po novom redu vožnje saobraćaće na relaciji Subotica - Budimpešta Keleti - Subotica.

Pored toga, po novom redu vožnje uveden je još jedan par vozova između Subotice i Budimpešte. Vozovi iz Subotice za Budimpeštu polaziće u 08.02 i u 14.02 sati, a u stanici Kelebija predviđeno je presedanje putnika.

Zbog planiranih radova na niškoj pruzi, po novom redu vožnje neće biti vozova na relacijama između Topčidera i Sofije, odnosno Topčidera i Soluna.

Između Dimitrovgrada i Sofije svakodnevno će saobraćati po dva para vozova, sa polascima iz Dimitrovgrada u 11.40 i u 15.15 sati, što je jedan par vozova više u odnosu na dosadašnji red vožnje.

U unutrašnjem putničkom saobraćaju planirano je 11 daljinskih i 182 lokalna voza za prevoz putnika.

Po novom redu vožnje u unutrašnjem saobraćaju broj putničkih vozova manji je za osam na relacijama gde se u narednih godinu dana planiraju radovi: Novi Sad - Subotica, Niš - Dimitrovgrad i Niš - Brestovac.

Po završetku rekonstrukcije pruge Jajinci - Mala Krsna predviđena je i mogućnost uvođenje u saobraćaj putničkih vozova između Beograd Centra i Požarevca, a takođe su planirani i putnički vozovi između Niša i Zaječara kada bude završena rekonstrukcija ove pruge.

Kada je reč o teretnom železničkom saobraćaju, jedan državni i 11 privatnih prevoznika na srpskim prugama po novom redu vožnje imaće u međunarodnom transportu ukupno redovnih 130 vozova, a u unutrašnjem još 61 redovan voz.

Pored toga, u međunarodnom teretnom železničkom saobraćaju po novom redu vožnje planirano je još 278 fakultativnih, a unutrašnjem još 910 fakultativnih vozova, koji će u narednih godinu dana saobraćati po potrebi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track