DIREKTNO OD EVROPSKE KOMISIJE: Milion evra za obuku 255 državnih službenika na položaju
Foto: Zorana Jevtić

grant

DIREKTNO OD EVROPSKE KOMISIJE: Milion evra za obuku 255 državnih službenika na položaju

Društvo -

To je ona javna uprava koja je potrebna Srbiji, njenim građanima i privredi, ali i Evopskoj uniji, dodao je Miletić

BEOGRAD - Evropska komisija obezbedila je direktan grant od milion evra za projekat Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) u okviru kojeg će biti obučeno 255 državnih službenika na položaju.

Obučeno će biti 150 novopostavljenih službenika i oko 105 onih koji su već na položaju. Planirano je da projekat traje 30 meseci, počev od 1. marta 2021. godine, saopštila je NAJU.

U pitanju je direktan grant iz sredstava IPA 2019 EK koji će biti poveren za sprovođenje Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

"Izuzetno smo ponosni da je NAJU prepoznata kao pouzdan partner EK za sprovođenje ovako važnog projekta i veliki je značaj što u periodu izazova u implementaciji različitih projekata, mi ipak dobijamo sredstva za realizaciju", rekao je nakon potpisivanja ugovora v.d. direktor NAJU, Dejan S. Miletić.

Svrha projekta je jačanje integriteta, menadžerskih i profesionalnih kapaciteta državnih službenika na položaju u državnoj upravi.

Projekat je sastavni deo šireg strateškog cilja uspostavljanja profesionalne i odgovorne državne uprave, zasnovane na zaslugama, koja pruža visokokvalitetne javne usluge.

To je ona javna uprava koja je potrebna Srbiji, njenim građanima i privredi, ali i Evopskoj uniji, dodao je Miletić.

Glavni partneri Nacionalne akademije za javnu upravu u realizaciji projekta biće Služba za upravljanje kadrovima, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Generalni sekretarijat Vlade, ali i drugi organi državne uprave.

Projekat se bazira na konceptu programa obuke državnih službenika na položaju koji je akademija razvila u saradnji i uz podršku SIGMA i kao takav program je usvojen od strane Vlade Srbije za 2020. godinu.

Pored obuka, koje podrazumevaju obuke usmerene na unapređenje znanja iz ključnih oblasti za rad državne uprave i obuka usmerenih na unapređenje veština, predviđeni su i drugi oblici stručnog usavršavanja poput koučing sesija, izrade plana individualnog puta razvoja, studijske posete i tzv. jednokratnih događaja (one-off event).

Projekat će podržati pripremu i sprovođenje modernog programa sveobuhvatnog profesionalnog razvoja državnih službenika na položaju i doprineće jačanju kapaciteta akademije u transformaciji u moderan razvojni trening centar.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track