ZA SEDAM DANA SRBIJA ODOBRAVA VAKCINU? Kurir u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije prisustvovao ispitivanju cepiva
Foto: Kurir

Ekskluzivno

ZA SEDAM DANA SRBIJA ODOBRAVA VAKCINU? Kurir u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije prisustvovao ispitivanju cepiva

Društvo -

Kurir prvi u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije prisustvovao ispitivanju 20 doza ruskog „sputnjika V“ i proveru dokumentacije američkog „Fajzera“

Testovi rastvaranja čvrstih oblika, izgled, pH vrednost, miris, boja, bistrina, ispitivanje sterilnosti, kvaliteta i još mnogo različitih analiza vrši se danonoćno u mikrobiološkoj, fizičko-hemijskoj, farmakološkoj i instrumentalnoj laboratoriji Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), a njihovi stručnjaci detaljno pregledaju više od 10.000 strana dokumentacije, tražeći najefikasniji i najbezbedniji spas od koronavirusa.

foto: Kurir

Eksperti

Kurir je juče imao ekskluzivnu priliku da prođe kroz njihovu Nacionalnu referentnu laboratoriju i vidi delić analize 20 doza cepiva „sputnjik V“ i ispitivanja dokumentacije za „Fajzerovu“ vakcinu.

- Dobili smo zahtev kompanije „Fajzer“ za izdavanje dozvole za njihovu vakcinu. Radna grupa sačinjena od najboljih eksperata radi danonoćno. Istovremeno, stigao je zahtev za laboratorijsku analizu „sputnjika V“. Od prvog dana smo počeli s različitim testiranjem, ali ne mogu sva da budu gotova u kratkom periodu, jer postoje veoma stroge procedure. Potrebno je da dobijemo i dodatnu dokumentaciju za rusku vakcinu. Pod uslovom da se pokaže da je neka vakcina kvalitetna, bezbedna i efikasna, za sedam do deset dana donećemo konačno rešenje. Tada će vakcinacija biti dostupna svim građanima prema planu imunizacije - kazao je direktor ALIMS dr Saša Jaćović za Kurir.

Pavle Zelić, magistar farmacije i menadžer za odnose s javnošću Agencije za lekove, kaže da je ovo istorijski trenutak za Srbiju i za ALIMS, jer smo jedna od retkih zemalja na svetu koja je dobila dokumentaciju i doze vakcina na ispitivanje, što je omogućilo da sudbina i zdravlje građana budu u rukama domaćih eksperata.

- Međunarodno priznati, apsolutno stručni i najkompetentniji ljudi u celoj zemlji trenutno gledaju 10.000 strana dokumentacije za „Fajzerovu“ vakcinu, koja je došla 2. decembra, a istovremeno se sprovode analize za „sputnjik V“ iz Rusije, koja je stigla dan kasnije. Vrlo rigorozno se proveravaju svi aspekti: razvoj vakcine, klinička ispitivanja, tehnološka izrada, proizvodnja, interakcija s drugim lekovima, grupe pacijenata koji smeju odnosno ne smeju da prime cepivo i naravno praćenja neželjenih reakcija. Naši stručnjaci rade da bi dali odgovor koje sve zanima: kada će se završiti epidemija koronavirusa? Završiće se upravo s vakcinama, ovo nam je svima životno bitno - kazao je Zelić i dodao:

Detaljne analize

- Indicije su dobre i rezultati dosadašnjih ispitivanja su zadovoljavajući i za američku i za rusku vakcinu. Lekari će imati obavezu da detaljno ispitaju svakog ko želi da se vakciniše.

Zelić kaže da je ALIMS daleko među najboljima u onome što radi i izvan granica naše zemlje.

- Kada mi izdamo dozvolu za vakcinu, tada građani bez bojazni smeju da je prime. Svaka serija vakcina protiv kovida 19 koja stigne u Srbiju biće analizirana, kako se ne bi desilo da neka serija ima defekt kvaliteta. Nećemo prepisivati tuđa rešenja, već ćemo do odluke doći svojim znanjem i stručnošću.

foto: Printscreen

Na sve spremni Imamo najbolju opremu

Farmaceut Pavle Zelić kazao je da za ALIMS ne predstavlja izazov to što „Fajzerova“ vakcina mora da se čuva na temperaturi od - 80 stepeni:

- Spremni smo i na to i imamo najsofisticiraniju opremu da testiramo bilo koji lek ili vakcinu pod bilo kojim uslovima koje proizvođač predvidi.

Kurir.rs/ Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja