U susret Godišnjoj skupštini Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO
Foto: SKGO

U susret Godišnjoj skupštini Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO

Društvo -

Kako su se lokalne samouprave nosile sa izazovima ove godine?

Imajući u vidu specifičnu situaciju u kojoj se našla cela zemlja tokom ove godine, jasno je da je bilo izuzetno zahtevno obezbediti uslove za nesmetano funkcionisanje svih lokalnih usluga, u cilju zadovoljavanja potreba građana. Lokalne samouprave (LS), prilagođavajući procese rada, a uz međusobnu saradnju i solidarnost, pronašle su načine da održe većinu vitalnih funkcija. U prvim danima epidemije grad Kruševac nesebično je donirao dezinfekciona sredstva gradu Kraljevu za dezinfekciju objekata i javnih površina. Nakon samo nekoliko nedelja Kraljevo je pokrenulo sopstvenu proizvodnju natrijum hipohlorita, koji je potom, u saradnji sa SKGO, doniran u 32 grada i opštine u količini od oko 11.000 litara.

Koje reforme su planirane na lokalu za 2021?

U prethodnih godinu učestvovali smo u izradi nacrta nove Strategije reforme javne uprave koja je ovih dana na uvidu javnosti, a sa resornim ministarstvom radimo na pripremi nacrta Programa za reformu LS, čiji javnu raspravu očekujemo uskoro i kojim će biti postavljen proces reforme LS u narednoj deceniji. Nastavak reformskog procesa neophodan je na svim nivoima, a posebno na lokalnom - gde je javna uprava najbliža građanima. Zato treba nastaviti uvođenje elektronskih servisa i razvoj koncepta jedinstvenog upravnog mesta, kako bismo obezbedili da građani i privreda efikasno završavaju svoje poslove. Potrebno je obezbediti kvalitet i dostupnost komunalnih i drugih javnih usluga koje su ključne za svakodnevni život. Međutim, usled pandemijske krize, danas je najpreče aktivno podržati lokalnu privredu i obezbediti socijalne usluge i podršku u lokalnoj zajednici.

Najveći uspeh u radu. SKGO u 2020

SKGO je više od 65 godina nacionalna organizacija lokalnih vlasti koja nastoji da promoviše i štiti interese LS i da im pruža stalnu konkretnu podršku. Ove godine, najponosniji smo na naše pravovremene reakcije na potrebe naših članica u skladu sa novim okolnostima, kao i na podršku koju smo zajedno sa našim međunarodnim partnerima uspeli da obezbedimo za njih. U hodu smo uspeli da prilagodimo svoj rad tako da postojeći izazovi ne ostave preveliki uticaj na ostvareni stepen podrške našim članicama i na zajedničke projekte koje sprovodimo u lokalnim zajednicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track