MINISTARKA KISIĆ: Napredak u razvoju porodičnog smeštaja, 90 odsto dece bez roditeljskog staranja u hraniteljskim porodicama
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

POTREBNO JE ULOŽITI DODATNE NAPORE

MINISTARKA KISIĆ: Napredak u razvoju porodičnog smeštaja, 90 odsto dece bez roditeljskog staranja u hraniteljskim porodicama

Društvo -

Srbija je jedna od zemalja u Evropi sa najnižom stopom dece na smeštaju u ustanovama socijalne zaštite, čime je postignut značajan napredak u razvoju porodičnog smeštaja, kaže ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je 90 odsto dece bez roditeljskog staranja danas u hraniteljskim porodicama i da je 10 odsto njih, među kojima su i deca sa smetnjama u razvoju, u ustanovama socijalne zaštite.

Kisić je navela da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se deci sa smetnjama u razvoju obezbedio odgovarajući porodični smeštaj i istakla da je Ministarstvo za rad aktivno uključeno na zaštiti dece i porodice od svih oblika nasilja.

Istraživanja su pokazala da određeni broj roditelja koristi nasilne metode kao način vaspitavanja dece, ukazala je Kisić Tepavčević na onlajn predstavljanju Istraživanja o disciplinovanju dece u kućnim uslovima.

Istakla je da je zbog raspostranjenosti nasilja nad decom. Ministarstvo za rad u saradnji sa UNICEF-om izradilo Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja koju je Vlada Srbije donela ove godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja