UNICEF ISTRAŽIVANJE: Više od 30 odsto mladih smatra da roditelji u svrhu vaspitavanja treba da tuku decu
Foto: Shutterstock

KRIVA JE SREDINA

UNICEF ISTRAŽIVANJE: Više od 30 odsto mladih smatra da roditelji u svrhu vaspitavanja treba da tuku decu

Društvo -

Čak 32 odsto ispitanika među mladima smatra da je u redu da roditelji tuku decu, pokazalo je istraživanje "Primena vaspitne discipline nad decom u porodici u Srbiji".

Član Omladinskog odbora UNICEF-a u Srbiji Mihailo Mitić rekao je na današnjem onlajn predstavljanju rezultata, da je čak 41 odsto mladih ispitanika poručilo da nije sigurno da li roditelji treba da udare dete ukoliko im se usprotivi.

Mitić navodi da je za takvu statistiku kriva sredina koja kaže da je "sve to normalno", te da je potrebno da bude više prisutna nulta tolerancija na nasilje, koja, dodaje, podrazumeva informisanje ljudi o posledicama nasilnih metoda.

Ukazao je i da se 83 odsto mladih izjasnilo da roditelji ili staratelji treba da uče o vaspitanju dece, što je, kaže Mitić, jasan signal da svi zajedno treba da napredujemo po tom pitanju.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da pozitivno roditeljstvo povećava samopouzdanje dece i njihov životni uspeh, te da su studije pokazale da su brojni oblici blage fizičke discipline štetni po decu.

Kaže da su nasilne metode, uključujući ismevanje, pretnje i zastrašivanje, ostavile negativne posledice na razvoj deteta, ali da ohrabruje to što većina roditelja u Srbiji veruje da nasilno disciplinovanje nije dobro.

Naglasila je da roditelji koji koriste nasilne metode u vaspitanju nisu ništa manje angažovani u životu deteta od roditelja koji primenjuju tehnike pozitivne discipline i ukazala da im je samo potrebna podrška kako bi naučili alternativne metode.

Milica Pejović Milovančević iz Instituta za mentalno zdravlje ukazala je, predstavljajući rezultate istraživanja iz 2019. godine, da 10 odsto roditelja i dalje veruje da je fizičko kažnjavanje neophodno za uspešan razvoj dece.

Kaže i da istraživanje pokazuje da majke imaju manje pozitivan stav prema nasilnom disciplinovanju, dok su očevi veće pristalice telesnog kažnjavanja dece.

Istraživanja su pokazala i da je više od dve trećine roditelja barem jednom u prethodnoj godini koristilo psihološku agresiju kao vid disciplinovanja deteta.

Pejović Milovančević je poručila da je zadatak svih da se deci obezbedi bezbedno podsticajno okruženje i da se ukaže na prisutno nasilno disciplinovanje dece.

"Psihološke agresije u našem društvu su jako česte i za društvo je važno da se to promeni", naglasila je ona.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track