UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA: Osuđenici zaraženi koronom dobijaju odgovarajuću zdravstvenu negu kao i ostali građani
Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

demantuju tvrdnje udruženja novi put

UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA: Osuđenici zaraženi koronom dobijaju odgovarajuću zdravstvenu negu kao i ostali građani

Društvo -

BEOGRA - Osuđenici sa infekcijom korona virusa dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i u njihovom lečenju se primenjuje zvanični protokol koji se odnosi na sve građane Srbije, saopštila je danas Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Uprava se oglasila povodom objavljivanja, kako navodi, neproverenih informacija koje se plasiraju u javnost.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ana Paunković

Navodi da je u ovom trenutku potvrđeno prisustvo virusa kod jednog procenta lica lišenih slobode kojih trenutno ima 10.642 u 29 zavoda, a da o načinu zbrinjavanja osuđenika i merama prevencije od marta neprestano obaveštava javnost.

Uprava je saopštenjem reagovala na protest i saopštenja Udruženja za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih lica "Novi početak" za koje kaže da nedeljama unazad širi lažne informacije da osuđenici pozitivni na korona virus nisu medicinski zbrinuti.

"Organizacija, koja u svom nazivu ističe brigu za osuđenike, jedina može da zna odgovor na pitanje zašto ciljano obmanjuje javnost i neprestano zloupotrebljava situaciju sa koronom, plasirajući netačne i uznemiravajuće informacije", kažu u Upravi.

U saopštenju Uprava navodi da pojedini mediji nisu tokom leta želeli da objave njene podatke da u zavodima nije bilo inficiranih osuđenika, a da sa pojavom infekcije objavljuju neproverene informacije i bez odgovora Uprave.

Navodi se da nije bilo slučajeva infekcije kod osuđenika od aprila pa sve do kraja novembra, a da je Uprava, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, blagovremeno obezbedila 12.000 antigenskih testova.

Kažu i da se osuđenici koji se požale na bilo koji simptom odmah izoluju od drugih, testiraju, smeštaju pod pojačan medicinski nadzor i leče, a onima sa infekcijom kovid 19 proverava se saturacija (nivo kiseonika u krvi), temperatura, krvna slika i po potrebi im se snimaju pluća.

Uz to, dobijaju adekvatnu terapiju prilagođenu za svako lice i pojačanu dozu vitaminskih suplemenata potrebnih za imunitet, dodaju.

U Upravi naglašavaju i da za redovne posete osobama koje dolaze osuđenicima u posetu nisu ni sada, niti su ranije bili potrebni PCR testovi, kako je udruženje "Novi početak" predstavio na prostestu.

"Osobe koje dolaze u posetu moraju da imaju zaštitne maske, a za osuđenike zavodi obezbeđuju maske, rukavice i vizire", piše u saopštenju.

Dozvoljene su, kaže, posete bračnog druga i dece u posebnim prostorijama, na koju osuđeni ima pravo jednom u dva meseca u trajanju od tri sata, ukoliko lice koje dolazi u posetu ima negativan PCR test na kovid 19, ne stariji od 72 sata.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

Uprava podseća da su osuđenici u Srbiji dali ogroman lični doprinos kad su u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u Požarevcu počeli na početku pandemije da šiju maske, odela, kape, nazuvice za potrebe celog sistema i samo u KPZ u Sremskoj Mitrovici je proizvedeno skoro pola miliona zaštitne opreme.

"U situaciji bez presedana za ceo svet, osuđenici su pokazali humanost i solidarnost i sami pokrenuli akcije u kojima su donirali novac za lečenje bolesne dece i odrekli se 4.700 suvih obroka za najsiromašnije građane", navodi Uprava.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track