OTVORENA VRATA MINISTARSTVA: Najlakši put za krečenje škola, obnovu dečjih igrališta, izgradnju puta ili kanalizacije
Foto: Kurir

OTVORENA VRATA MINISTARSTVA: Najlakši put za krečenje škola, obnovu dečjih igrališta, izgradnju puta ili kanalizacije

Društvo -

Svakog četvrtka, od 14 do 19 časova, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović otvorila je vrata svoje kancelarije za predstavnike lokalnih samouprava i dala im priliku da iznesu svoje probleme i projekte.

Ovog četvrtka, svoju priliku iskoristili su čelnici lokalnih vlasti Sremskih Karlovaca, Šida, Кule, Šapca, Кnjaževca, Rače, koji su u razgovoru sa ministarkom Obradović izneli neke od aktuelnih problema svojih gradova.

„Otvorili smo vrata Ministarstva za predstavnike lokalnih samouprava, da bi preskočili birokratsko slanje dopisa i ubrzali komunikaciju u cilju unapređenja uslova života koje lokalne samouprave pružaju svojim građanima. Sredstva kojima raspolaže Ministarstvo nisu velika, ali su u današnjim okolnostima, kada se vodi borba protiv pandemije korone i kada su građani suočeni sa ekonomskom krizom, ona su dovoljna da se okreči neki bioskop, renovira fasada muzeja, nabavi oprema za video nadzor u ulicama oko škola“, navela je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Po svim izvorima finansiranja za Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave opredeljena su sredstva u iznosu od oko dve i po milijarde dinara za 2021. godinu. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je istakla da je

460 miliona dinara namenjeno za budžetski fond koji pomaže lokalnim samoupravama.

„Bez obzira ko je na vlasti na lokali, građani i njihovi izabrani predstavnici, predsednici opština, moraju da vide u nama instituciju kojoj se prvoj obraćaju za pomoć. Mi želimo da budemo roditeljska kuća, utočište, koja će da bude na njihovom raspolaganju svim svojim kadrovskim potencijalom i nažalost ograničenim budžetskim sredstvima“, zaključila je ministarka Obradović. Kako je objasnila, ideja je da se lokalne samouprave obraćaju Ministarstvu kada je teško i kada su iscrpeli sva sredstva i sve mogućnosti ili kada im je potrebna pomoć pri realizaciji projekata sa drugim ministarstvima ili međunarodnim institucijama.

Redovni susreti sa čelnicima lokalnih vlasti predstavljaju nov mehanizam rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i održavaće se jednom nedeljno, svakog četvrtka, od 14 do 19 časova.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track