NAUČNI SKUP: Predstavljeno kulturno–istorijsko i umetničko nasleđe Srba u zemlji i regionu (FOTO)
Foto: Kurir

ZAŠTITA KULTURNOG NASLEĐA I OČUVANJE NACIONALNOG IDENTITETA

NAUČNI SKUP: Predstavljeno kulturno–istorijsko i umetničko nasleđe Srba u zemlji i regionu (FOTO)

Društvo -

Na navedenom skupu učestvovali su stručnjaci iz različitih naučnih oblasti koje se direktno i indirektno bave problemom zaštite kulturnog nasleđa, sa posebnim akcentom na značaju svesti o nacionalnom identitetu i njegovom očuvanju za buduće generacije

U okviru naučnog skupa koji je danas održan u Domu omladine Beograd, pod nazivom „Zaštita kulturnog nasleđa i očuvanje nacionalnog identiteta” čiji je pokrovitelj bilo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a u organizaciji Centra za istraživanje religije i politike i Doma omladine Beograda, predstavljeno je kulturno – istorijsko i umetničko nasleđe Srba u regionu, ali i u Srbiji, s posebnim osvrtom na tehničko – tehnološku zaštitu materijalnog i nematerijalnog kulturnog blaga našeg naroda.

kulturno nasleđe, umetničko nasleđe, Srbi
foto: Kurir

Prezentacijom različitih oblika kulturnog i umetničkog nasleđa koji ima vanrednu važnost u promociji nacionalnog identiteta naglasili smo strateško – organizacione performanse daljeg unapređenja na zaštiti kulturnog nasleđa kao osnovnog elementa nacionalnog identiteta Srba u regionu.

Na navedenom skupu učestvovali su stručnjaci iz različitih naučnih oblasti koje se direktno i indirektno bave problemom zaštite kulturnog nasleđa, sa posebnim akcentom na značaju svesti o nacionalnom identitetu i njegovom očuvanju za buduće generacije.

kulturno nasleđe, umetničko nasleđe, Srbi
foto: Kurir

Učesnici su bili:

- prof. dr Velimir Matanović (međunarodni kulturni centar u Krakovu) koji je govorio na temu istraživanja vizantijsko-srpskog uticaja u Poljskoj pri čemu je akcenat stavljen na freske manastira u Suprašlu.

- protosinđel teolog Danilo Gavranović (upravnik Arhiva eparhije zvorničko-tuzlanske ) je svoje izlaganje bazirao na projektu zaštite duhovnog i kulturno-istorijskog nasleđa eparhije zvorničko-tuzlanske.

- protojerej mr Zoran Ostojić (sveštenik eparhije budimske) je predstavio umetničko nasleđe budimske eparhije koje svedoči viševekovno prisustvo srpskog naroda u Mađarskoj.

- Ilija Životić, (stručnjak za bezbednost i predsednik IPO Srbija) je prisutnima ukazao na problem bezbednosti kulturnog blaga Srba u regionu.

kulturno nasleđe, umetničko nasleđe, Srbi
foto: Kurir

Milica Marić Stojanović (Narodni muzej Beograd) je govorila na temu instrumentalnim metodama kao sredstvom za bolje razumevanje i valorizaciju kulturnih dobara.

dr Jana Aleksić (Institut za književnost i umetnost) prisutne je upoznala sa radom i značajem kulturnog radnika Milana Kašanina.

Filip Trajković (Pedagoški muzej Beograd) je govorio o značaju dela "Istorija slovenskih naroda, arhimandrita Jovana Rajića kao deo kulturnog blaga Srba i njegov uticaj na kasnije istoričare u određivanju srpskog nacionalnog identiteta

mr Bojana Pavlović ( Pedagoški muzej Beograd) je govorila o recentnim metodama zaštite dokumentarnog filma kao likovnog istorijskog izvora od kulturnog, nacionalnog i istorijsko-društvenog značaja.

1 / 7 Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track