SAJ DANAS SLAVI SVOJ DAN: Uvek spremni za akciju, stižu čestitke za Dan jedinice
Foto: MUP Instagram printscreen

Dan jedinice

SAJ DANAS SLAVI SVOJ DAN: Uvek spremni za akciju, stižu čestitke za Dan jedinice

Društvo -

Kolegama iz Specijalne antiterorističke jedinice čestitamo Dan jedinice, objavljeno je na zvaničnom Instagram nalogu MUP Srbije.

Specijalna antiteroristička jedinica obeležila je danas Dan jedinice, a ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, čestitajući pripadnicima 42 godine postojanja, istakao je da je ova jedinica iza sebe ostavila trag u vremenu i neprekidnoj borbi srpskog naroda za slobodu i pravo da odlučujemo sami o sebi. „Srpski narod svoju istoriju piše neprekidnom borbom za slobodu. Beskrajnim, bezbrojnim ratovima i bitkama srpski narod je izborio svoje pravo, preko svake nade, da sam odlučuje o sebi“, istakao je ministar Vulin na obeležavanju Dana SAJ-a. Prema njegovim rečima, srpskom narodu obično su pretili veći, brojniji, bogatiji i moćniji od njega, a istorija je zapisala da je ovaj malobrojni ali ponosni, tvrdoglavi i uporni narod uspevao da pobedi veće od sebe, ne bolje, već samo veće.

Aleksandar Vulin, SAJ, Dan SAJ -a
foto: MUP Srbije

„Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u ovoj generaciji izborio pravo da odlučujemo sami o sebi i to pravo nećemo dati nikome i nipošto“, naglasio je Vulin, istakavši da se srpski narod opisuje jednom rečju, a to je sloboda. Još jedna reč, kako je naveo, objašnjava postojanje i način trajanja srpskog naroda - dužnost. „Dužnost prema svojoj zemlji, svom narodu, svojoj jedinici. Dužnost da budete tamo gde je teško, dužnost da ne pitate ni kada ni zašto, ni kako, dužnost da budete uz svoj narod kada je najteže“, poručio je ministar Vulin pripadnicima SAJ-a. Ukazavši da se SAJ ne upotrebljava lako i da naređenja koja se daju ovoj jedinici nisu nikada slučajna i bez razloga, ministar Vulin je istakao da u izvršavanju zadataka kod ove jedinice nema nazad, nema povlačenja, predaje, neuspeha.

Aleksandar Vulin, SAJ, Dan SAJ -a
foto: MUP Srbije

Komandant SAJ-a Spasoje Vulević istakao je da je jedinica od svog osnivanja uvek težila da odgovori na operativne izazove i izvrši postavljene zadatke sa posebno usavršenom taktikom, opremom i organizacionom strukturom. „Oslonjena na veliko iskustvo, sticano na prvoj liniji, tokom 42 godine borbe protiv terorizma i najtežih oblika kriminala, kao i na motivisanost, obučenost i odlučnost svih pripadnika jedinice, SAJ je u potpunosti usklađena sa vrednostima i odredbama sadržanim u najvišim pravnim aktima naše države i uvek je spreman da u svakom trenutku zaštiti živote i sigurnost naših građana i bezbednost Republike Srbije“, poručio je Vulević. Komandant SAJ-a je naglasio da posebno mesto u istoriji jedinice i srcima njenih pripadnika, zauzima 16 kolega koji su izgubili živote izvršavajući službene zadatke u odbrani bezbednosti Republike Srbije i štiteći sigurnost njenih građana.

Aleksandar Vulin, SAJ, Dan SAJ -a
foto: MUP Srbije

„Spomen-zid u našoj bazi na kome su isklesana njihova imena predstavlja mesto na kome se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost SAJ. Mesto koje na simboličan i snažan način poručuje: niste, braćo, zaboravljeni, kao i vaše porodice“, rekao je Vulević. Komandant je naglasio da njihova žrtva predstavlja trajni primer herojstva i patriotizma, koji pripadnicima SAJ-a pokazuje put kojim treba dalje da idu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track