ZIMA POČINJE U PONEDELJAK 21. DECEMBRA: Stiže tačno u 11.02, tog dana na nebu neverovatan događaj, isti takav je tek 2080!
Foto: Shutterstock

Vremenska prognoza

ZIMA POČINJE U PONEDELJAK 21. DECEMBRA: Stiže tačno u 11.02, tog dana na nebu neverovatan događaj, isti takav je tek 2080!

Društvo -

BEOGRAD - Zima će ove godine početi u ponedeljak, 21. decembra, u 11.02, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

U istom trenutku za stanovnike na južnoj polulopti počinje leto. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža. Sunce u Beogradu izlazi 7.13, a zalazi u 16, što znači da će obdanica da traje osam sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta. Ponedeljak, 21. decembar, 356. je dan u 2020. godini, koja kao prestupna ima 366 dana.

U saopštenju se navodi da će istoga dana dve najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, biti u konjunkciji, odnosno, najvećem prividnom približenju, na svega šest lučnih minuta. Dodaje se da će naredna slična konjukcija biti 2080. godine.

Ta pojava, kako se navodi, moći će da se posmatra kratko vreme posle zalaska Sunca, a tim povodom biće otvorena Narodna opservatorija na Kalemegdanu, ako budu dozvolili meteorološki uslovi, dodaje se u saopštenju.

Danas maglovito i tmurno, do 8 stepeni

U Srbiji će danas u nižim predelima biti maglovito i tmurno, ponegde sa slabom rosuljom, a u brdsko-planinskim predelima pretežno sunčano. Vetar će biti slab, promenljivog smera. Najniža temperatura od -2 do 3, najviša od 3 do 8 stepeni. U Beogradu maglovito i tmurno, a moguća je i slaba rosulja. Vetar slab, promenljivog smera. Najniža temperatura 2, najviša 4 stepena.

Do ponedeljka u nižim predelima maglovito i tmurno, u brdsko-planinskim pretežno sunčano. U ponedeljak u košavskom području pojačanje jugoistočnog vetra i delimično razvedravanje. Od utorka pretežno oblačno i toplije, od četvrtka mestimično kiša.

Zbog magle smanjena vidljivost na nekim putevima

Zbog pojave magle smanjena je vidljivost na nekim saobraćajnicama u Srbiji, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

Vidljivost je smanjena na auto-putu E-75, na državnoj granica sa Mađarskom (granični prelaz Horgoš) - petlja Sirig - Novi Sad - petlja Beška - petlja Novi Banovci.

Takođe magla je uzrokovala smanjenu vidljivost i na auto-putu E-763, petlja Surčin jug - Obrenovac - petlja Lajkovac, na auto-putu E-70, državna granica sa Hrvatskom (granični prelaz Batrovci) - petlja Dobanovci, kao i na auto-putu E-80, petl?a Trupale - granica SRB/BUG (Gradina).

Iz JP Putevi Srbije apeluju na maksimalan oprez pri vožnji i savetuju svim učesnicima u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja zbog pojave magle koja smanjuje vidljivost na pojedinim putnim pravcimasaobraćaju da prilagode brzinu kretanja zbog pojave magle koja smanjuje vidljivost na pojedinim putnim pravcima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track