KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Srbija se pokazala kao odgovorna u migrantskoj krizi, imamo oko 300 maloletnih migranata bez roditeljske pratnje
Foto: Ministarstvo za rad

Međunarodni dan migranata

KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Srbija se pokazala kao odgovorna u migrantskoj krizi, imamo oko 300 maloletnih migranata bez roditeljske pratnje

Društvo -

U Srbiji ima oko 300 maloletnih migranata bez roditeljske pratnje, a ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je na Međunarodni dan migranata istakla da se Srbija pokazala kao izuzetno odgovorna zemlja u ovoj oblasti.

Kisić Tepavčević je tokom obilaska Centra za smeštaj maloletnih stranih lica bez pratnje roditelja rekla da je Ministarstvo za rad dalo ogoman doprinos u svim aktivnostima koje se tiču migranata, a da je osnovna karakteristika rada Vlade Srbije u tim situacijama odgovoran i human postupak prema svima koji se nađu na teritoriji Srbije.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se, inače, bavi maloletnim migrantima bez pratnje i roditeljskog staranja.

- U toku ove godine bilo je više od 7.000 različitih aktivnosti koje su bile usmerene na migantsku populaciju, primera radi, bilo je pružanja blagovremene pomoći kada je pitanju zdravlje, psihološka pomoć i svi drugi vidovi zaštite - rekla je Kisić Tepavčević novinarima.

Darija Kisić
foto: Ministarstvo za rad

Kaže da je kao zdravstveni radnik ponosna kako su se ustanove organizovale da ne dođe do širenja zaraznih bolesti i to se, kaže, videlo i tokom pandemije, ali i u vreme epidemije malih boginja.

Kapacitet Centra za smeštaj maloletnih stranih lica bez pratnje je 15 mesta, a zahvaljujući donacijama EU kapaciteti su udvostručeni. Uglavnom dolaze deca i mladi iz Avganistana, pri čemu trenutno najmlađi ima 10, a najstariji 18 godina.

Lidija Marković iz Međunarodne organizacije za migracije je istakla da je unapređenje uslova u Centru završeno pre nepunih mesec dana u okviru podrške EU.

Prema njenim rečima, urađena je sanacija krova, kompletno je unapređen sistem grejanja, nabavljen je pelet za narednu zimsku sezonu i zamenjeni su prozori na prva dva sprata u objektu.

- Cena investicije je 85.000 evra, ali je i Ministarstvo za rad dodatno dalo sredstva da se objekat završi i da uslovi za prihvat dece budu adekvatni - rekla je Marković.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar ističe da je EU uvek podržavala i da će podržavati najranjivije kategorije migranata i dodala da to uključuje i osobe sa invaliditetima, žrtve rodno zasnovanog nasilja i žrtve trgovine ljudima, a pomoć je, kaže, u pandemiji korona virusa još važnija.

- EU kontinuirano pomaže i podržava upravljanje migracija u Srbiji i ta pomoć od 2015.godine iznosi 130 miliona evra. Upravo smo sada odobrili dodatnih 13 miliona evra za podršku upravljanju migracijama u Srbiji - rekla je Norčić Štamcar.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track