EKSKLUZIVNO! KURIR PRVI UŠAO U RODNI DOM PATRIJARHA IRINEJA: Kuća u selu Vidova postaje muzej!
Foto: Kurir/Zorana Jevtić

Kuća za vernike

EKSKLUZIVNO! KURIR PRVI UŠAO U RODNI DOM PATRIJARHA IRINEJA: Kuća u selu Vidova postaje muzej!

Društvo -

Kandilo i sveća neprestano, već 30 dana otkako se upokojio, gore u sobi u kojoj je poglavar SPC proveo detinjstvo. Pored njegove slike posebna vrednost za porodicu - barjak izvezen zlatnom niti

Tačno mesec dana prošlo je od smrti patrijarha srpskog Irineja. Ovo će, kako za Kurir priča njegov unuk Stefan Gavrilović, biti prvi Božić bez njihovog i našeg „dede“, za kojim i dalje, svakodnevno, evo već trideset dana, gore sveća i kandilo u kući u selu Vidova kraj Čačka u kojoj se pre devet decenija rodio. I u koju je naša ekipa prvi put, ekskluzivno, ušla.

patrijarh Irinej, kuća, rodna kuća
foto: Kurir

U urednoj i prostranoj kući oseća se miris tamjana. Ulazimo i odmah se uočava da tu niko ne živi. Pojedini delovi pokućstva, u delu kuće koji se ne koristi, prekriveni su zaštitnim čaršavima da na njih ne bi padala prašina. U dnevnoj sobi, gde nas je primio patrijarhov unuk, dominira portret patrijarha Irineja, ulje na platnu slikara Dragana Mitića, delo nastalo 1995. dok je Irinej bio episkop u Nišu. Na zidovima ikone, među kojima je i ona krsne slave Gavrilovića - Lazareva subota. Na stolu brojanice, a u komodi stare novine u kojima se pisalo o ustoličenju Irineja. U kući, koja je većim delom zidana kamenom, nema ni traga luksuzu, samo neophodan nameštaj i pokućstvo kakvo se inače viđa u srpskim seoskim kućama. Osim televizora novije generacije, skoro da ovde ne postoji ništa što potiče iz 21. veka. Čak su i prozori i kapci od drveta.

patrijarh Irinej
foto: BETAPHOTO/Aleksandra Godfroa/DS

Oživeće ognjište

Unuk Stefan, koga smo zatekli i koji nam je i otključao patrijarhovu kuću, namerava, kako nam je rekao, da oživi ovo domaćinstvo. Naime, on s porodicom planira svoj povratak iz inostranstva, gde živi već duži niz godina. - Siguran sam da će jedan deo rodne kuće patrijarha biti otvoren za vernike i građane koji žele da posete Kablar, selo Vidovu, crkvu koja se završava... Supruga Jelena, naše dvoje dece i ja planiramo da se iz Nemačke vratimo u Srbiju. Tako će ova kuća i oživeti - rekao je za Kurir Stefan, kome je u nasleđe pripala očevina počivšeg patrijarha.

Stefan nije želeo u potpunosti da otkriva namere u vezi sa otvaranjem doma Gavrilovića za javnost, ali je rekao da će posetioci moći da vide neke od ličnih predmeta njegovog dede, među kojima su ikone, brojanice... Kako kaže, mnogi od predmeta za porodicu, a i za njega, imaju posebnu sentimentalnu vrednost. Naročito barjak izvezen zlatnom niti, koji se nalazi pored slike patrijarha.

patrijarh Irinej, kuća, rodna kuća
foto: Kurir

Bez stuba porodice

Stefan zasad brine o domaćinstvu. U delu kuće gde je patrijarh odrastao pored njegove slike neprestano gore sveća i kandilo. Soba u kojoj se nalaze ostali lični predmeti patrijarha, među kojima su ikone i knjige, zasad je zaključana. Stefan kaže da će doći vreme kada će je otvoriti, zasad je rano. Još uvek teško prihvataju saznanje da su ostali bez glavnog stuba porodice. - Teško je, praznina je velika. Mnogo nam svima nedostaje. Mene njegov odlazak posebno boli. Ranije smo svaki Božić slavili u Nišu, kasnije u patrijaršiji. Ovo je prvi naš Božić bez njega. Znate, ja sam kao dete bio dripčić, kako sam rastao, postajao sam dripac. Rano sam ostao bez oca, deda mi je bio sve. Deda je prema meni bio stroži nego prema ostalima. Te njegove reči, kritike, saveti ostaće samo njegove i moje - priča Stefan, govoreći o brojnim planovima u vezi sa domaćinstvom, ali nas je zamolio da to zasad ostane tajna. Ispoštovali smo njegovu molbu.

patrijarh Irinej, kuća, rodna kuća
foto: Kurir

Bio mnogo vezan za rodno selo ZEMLJOM IZ VIDOVE POSUT KOVČEG

Na dan sahrane sestra Biljana i ja smo došli u Vidovu i za Beograd odneli grumen zemlje sa našeg imanja. Tom zemljom posut je kovčeg patrijarha. To dovoljno govori koliko je bio vezan za rodno selo. Želeo je da ono oživi, da se vrate ljudi, da ima više dece - priča Stefan i dodaje da je i izgradnju crkve-brvnare patrijarh blagoslovio upravo sa željom da se se ljudi vrate na očevinu. Inače, selo Vidova se nalazi u netaknutoj prirodi na istočnim obroncina Kablara, podno reke Kamenice. Danas broji manje od 100 duša, mahom staračkih domaćinstava.

štampano izdanje, 21.12.2020.
foto: Kurir

Ne propustite

DANAS POKLON U KURIRU! MIRIŠLJAVA KESICA ZA ORMAR: Zaštitite i osvežite svoju garderobu

Kurir danas svim čitaocima poklanja MIRIŠLJAVU KESICU ZA ORMAR.

Kesica je dostupna u raznim bojama, i punjena je posebnom vrstom aromatičnih biljaka, samo izaberite Kurir sa mirisom koji želite.

Ovom kesicom ćete zaštititi svoju garderobu od moljaca i drugih insekata, a u isto vreme vaša odeća će dugo zadržati svežinu i prijatan miris.

Poklon, Dodatak, Mirišljave kesice
foto: Promo

Čitajte KURIR!

Denis Čeković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track