PLAŠIMO SE KORONE, VERUJEMO U VAKCINU: Štićenici domova za stare osobe danas će prvi primiti cepivo
Foto: Kurir

Preporod

PLAŠIMO SE KORONE, VERUJEMO U VAKCINU: Štićenici domova za stare osobe danas će prvi primiti cepivo

Društvo -

Nadaju se da će posle toga moći da ponovo zagrle svoje najmilije, koji im mnogo nedostaju

U Srbiji danas počinje vakcinacija protiv koronavirusa, a prvi koji će primiti „Fajzer-Biontekovu“ vakcinu su korisnici domova za stare!

Iako još uvek ima onih koji su skeptični, štićenici domova mahom kažu da će rado primiti cepivo, da već dugo žive bez zagrljaja i poljubaca najmilijih, te da se koronavirusa plaše mnogo više od vakcine!

Protiv više sile

Prve doze će, kako je najavljeno, dobiti korisnici velikih domova za stare u Beogradu i Novom Sadu, a Bojana Čuković (90) iz privatnog doma „Sveti Trifun“ na Miljakovcu ističe za Kurir da će je ona primiti čim joj ponude, jer želi da konačno živi kako joj odgovara, a „ne kako je viša sila odredila“.

starački dom
foto: Kurir

- Svi ljudi sveta bi trebalo da se vakcinišu. Bezbroj je razloga, a najveći je nada da ćemo se vratiti starom načinu života. Verujem stručnjacima i imam prilično godina iza sebe, pa se ne plašim neželjenih reakcija. Pandemija nam svima teško pada. Toliko toga mi nedostaje, a najviše zagrljaj i poljubac najmilijih, kafa i druženje sa komšijama i prijateljima - kaže Bojana.

starački dom
foto: Kurir

Slavoljub Pantić (71) iz doma za stara lica „Homoljski raj“ u Požarevcu kaže da ima poverenje u zdravstveni sistem i da niko ne bi davao vakcinu koja nije proverena.

- Vakcina se ne bi davala širom sveta da nije dobra. Ja se više plašim koronavirusa nego vakcine. Nedostaje mi porodica. Oni su u Švajcarskoj i Austriji. Trebalo je da dođu za praznike, ali su odustali zbog epidemije. Verujem da će vakcine zaustaviti ovu epidemiju.

Spas za svet

Radmila Đorđević (85) iz istog doma kaže da redovno prati vesti o vakcini i da će je primit.

starački dom
foto: Kurir

- Vakcine su i ranije spasavale živote. Da nije bilo njih, čuda bi bilo. Iako ima još dosta nepoznanica u vezi sa ovom protiv koronavirusa, ja ću je primiti. Želim da poživim još malo da vidim šta će biti sa ovim svetom - sa osmehom priča ova bakica.

Milanka Milenković Jeremić (87) iz doma za stara lica „Kneževi konaci“ u Vrnjačkoj Banji već je, kako kaže, preležala koronu u domu za stare u Nemačkoj, ali će svakako vakcinu primiti:

starački dom
foto: Kurir

- Srećom, imala sam blage simptome, ali mi nije bilo svejedno. O vakcini se svašta priča, ali je od korone rizik mnogo veći.

KORONA U ZATVORU

Zaražena 123 osuđenika

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod 4.426 osoba, a preminuo je 51 pacijent. Prema podacima, došlo je do naglog širenja zaraze u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, gde su obolela 123 osuđenika. Testirano je 16.617 osoba, od čega je 26,64 odsto pozitivno.

Dr MIRSAD ĐERLEK

U jednoj bočici vakcine pet doza

Mirsad Đerlek
foto: Kurir TV

Predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida 19 dr Mirsad Đerlek rekao je da je neophodna dodatna obuka medicinskih radnika koji će aplicirati vakcinu.

- U jednoj bočici ima pet doza. Potrebno je stručno rastvoriti doze u jednom špricu od 1,8 mililitara fiziološkog rastvora. To se mora potrošiti u narednih šest sati, a kad doza izađe sa -70 stepeni, mora se potrošiti za pet dana. To nije komplikovano, ali neophodna je stručna obuka zdravstvenih radnika koji će imunizaciju obavljati na terenu.

KLINIKA

I „Laza“ u kovid sistemu

U kovid sistem ulazi i Klinika za psihijatrijske bolesti „Laza Lazarević“, potvrdila je direktorka te ustanove dr Ivana Stašević Karličić. Ona je za Tanjug rekla da će se tamo od kraja nedelje zbrinjavati pacijenti sa mentalnim smetnjama koji imaju lake oblike kovida:

- Služba urgentne psihijatrije i dalje će raditi nesmetano, a kovid zona će biti fizički odvojena.

KRIZNI ŠTAB ZASEDA U PETAK

Crvena linija za popuštanje mera

- Medicinski deo kriznog štaba će postaviti crvene linije preko kojih nećemo preći u popuštanju mera, ne smemo ugroziti zajednički protivepidemijski napor - istakao je imunolog i član kriznog štaba Srđa Janković za RTS.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track