HRAM SVETOG SAVE NA VRAČARU: Parastos patrijarhu Irineju u utorak u 11 časova, pomen se služi svakog dana
Foto: Petar Lazović, Marina Lopičić

sinod spc

HRAM SVETOG SAVE NA VRAČARU: Parastos patrijarhu Irineju u utorak u 11 časova, pomen se služi svakog dana

Društvo -

BEOGRAD - Liturgija i četrdesetodnevni parastos preminulom patrijarhu Irineju biće služen u utorak 29. decembra.

Kako je saopštio Sinod Srpske pravoslavne crkve, u Hramu Svetog Save na Vračaru od 9 časova biće služena liturgija. Parastos će biti služen nakon liturgije oko 11 časova.

Patrijarh Irinej, 45. poglavar Srpske pravoslavne crkve, preminuo je 20. novembra na VMC Karaburma od posledica izazvanih virusom korona.

U Kripti Hrama svakodnevno služenje pomena patrijarhu

U kripti Hrama Svetog Save svakog dana, od smrti patrijarha Irineja, sveštena lica služe liturgiju za upokojene gde se u molitvi pominje i njegova svetost, a posle liturgije služi se i pomen kod njegovog groba. Protođakon Mladen Kovačević iz Hrama kaže za Tanjug da na grob patrijarha svakodnevno dolaze delegacije i vernici da se pokolne i pomole za dušu njegove svetosti.

Kovačević napominje da su svi veliki radovi u Hramu Svetog Save privedeni kraju, i najavljuje da će u skorije vreme centralni prostor biti kompletno završen, te da će moći uskoro da se vrše bogosluženja. Odluku o tome kada će to biti treba da donese Sveti Arhijerejski Sinod, kaže on, a vreme osvećenja Hrama zavisiće, kaže, od epidemiološke situacije u zemlji. Kako je danas saopštio Sinod SPCrkve liturgija i četrdesetodnevni parastos preminulom patrijarhu Irineju biće služen u utorak 29. decembra u Hramu Svetog Save

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track